Kontrolka temperatury

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Kontrolka temperatury

Postprzez AdamPLSieradz » 22 paź 2011, o 19:36

Hej
mam problem z Golfem. Nie wiem co się z tym autem ostatnio dzieje, ale jechałem sobie w krótką trasę 10 km w jedna i 10 km w drugą stronę. Na 8 km zapaliła mi się lampka ostrzegająca o przegrzewaniu silnika. Zaczęła mrugac niczym kierunkowskaz. Podkreślam, że sam wskaźnik był ok , nawet 90 stopni nie pokazwyał. Ale zjechałem na pobocze i zgasiłem motor. Następnie sprawidzłem stan cieczy chłodzącej, wszystko w normie. Wycieków nie zauważyłem. Po odczekaniu chwili ruszyłem dalej, przejeżdżając ok 12 km bez żadnych kłopotów. Usterka nie powtórzyła się. Boże CO TO?? STRACH TYM AUTEM JECHAC GDZIEŚ DALEJ.
AdamPLSieradz
Badacz tematu

Kontrolka temperatury

Postprzez trojeczkaGT » 22 paź 2011, o 20:18

moze dostaje falszywy sygnal ? trzeba zobaczyc moze kabel jakis sie odczepil i gdzies dotyka i pokazuje przegrzanie bo skoro mrugala to dostawal sygnal i zaraz tracil bo ta lampka chyba powinna ciagle swiecic ze przegrzany.

czy sie myle ??
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Bradley » 22 paź 2011, o 20:25

Mialem kiedys identyczny objaw. Kontrolka migala a ja ledwo co ruszylem zimnym silnikiem. Wyciekow zero. Pomoglo wyjecie zbiorniczka wyrownawczego i wlanei do niego octu, plukanka i caly syf oblepiajacy czujnik wylecial.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez trojeczkaGT » 22 paź 2011, o 20:44

mowisz ze ocet wyczysci ten syf (brud od wewnatrz ? a nie daloby sie jakos wybielic go od srodka ?
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marcinkoz2910 » 22 paź 2011, o 21:19

Bradley, pamiętam razem kombinowaliśmy jak to naprawić

Oto mój temat --> http://www.golf3.pl/topics9/mruga-kontr ... htm#198881
marcinkoz2910
Members

Postprzez AdamPLSieradz » 22 paź 2011, o 21:20

Hej,
dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi. No właśnie kiedyś jadąc z wujkiem Toyotą Corolla chłodnica poszła. Objaw taki że temperatura momentalnie na maksa i kontrolka się zapaliła. A u mnie tylko migała i dalej wszystko ok. Mam nadzieję że to tylko kontrolka a nie silnik. Powiem Wam że Golf to dziwne auto. Jakieś tam pierdoły się psują a potem nagle wszystko samo wraca do normy i jedzie dalej :D
To co Panowie ? Mogę z tym jeździc tylko uważnie obserowac temperaturę i jeżeli w normie 90 stopni to ok a jeżeli np 110 + kontrolka to natychmiast awaryjne , gaszę i stoję?
AdamPLSieradz
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)