Likwidacja LPG, brak mocy

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez camille » 10 kwi 2014, o 00:07

Witam, mam zamiar zlikwidować instalacje gazowa w swoim golfie, poniewaz okazalo sie ze instalacja jest do naprawy a koszt wynosi 400-500 zl + do tego jeszcze wymiana butli. Tez wydaje mi sie ze to wlasnie poprzez gaz moje auto jest takie slabe i jest to dosc odczuwalne, tylko czy bedzie sie dalo przywrocic silnik do porzadku, aby powrocila jego moc? Za co trzeba by bylo sie zabrac?
camille
Berbeć

Postprzez trollu » 10 kwi 2014, o 05:01

dużo robisz km? może opłacałoby się zrobic remont instalacji. a w silniku co było robione, w jakiej jest kondycji? kiedy ostatnio świece wymieniane itd
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez camille » 10 kwi 2014, o 09:06

Srednio 25-30 km na dzien ale tez bywa wiecej, wolę go zlikwidowac bo jakos mnie juz nie przekonuje LPG bo zbyt duzo problemow z ta instalacja mialam, strach byl jechac bo nigdy nie bylo wiadomo kiedy auto zgasnie i juz nie odpali i ciagle problemy z obrotami byly.
Od ok. pol roku nie jezdze juz na gazie i jest duzo lepiej oprocz mocy.. Czesto przerywa i jest dosyc slabe przykladowo w porownaniu golfa 1.6 75km od kolegi. Ostatnio wymieniany byl caly uklad wydechowy i po tej wymianie lekko sie poprawilo w porownaniu do stanu poprzedniego, swiece i kable nie wiem kiedy byly wymieniane ale mechanik je sprawdzal kiedys i stwierdzil ze sa w dobrym stanie.
camille
Berbeć

Postprzez benek » 10 kwi 2014, o 09:14

Nie masz wcale dużego silnika więc gaz moim zdaniem :dobani:
Przeliczając koszty eksploatowania auta na gaz równają się kosztami napraw :roll: A na pewno wyrzucając gaz odczujesz różnice w eksploatacji auta
G A Z J E S T d o p i e c y k ó w i z a p a l n i c z e k :-)
to nie świat mknie do przodu
to ty za.........
Gaz jest do zapalniczek
Ropa do traktorów
benek
Gaduła

Postprzez camille » 10 kwi 2014, o 17:02

i tak od dluzszego czasu nie jezdze na gazie wiec jest tam zbedny, mam zamiar sie go pozbyc i doprowadzic silnik do porzadku bo gaz go troche zniszczyl tylko wlasnie od czego zaczac, jakich napraw aby auto odzyskalo moc?
camille
Berbeć

Postprzez łukasz1983 » 10 kwi 2014, o 17:31

benek napisał(a):Przeliczając koszty eksploatowania auta na gaz równają się kosztami napraw
Człowieku wiesz o czym mówisz.Nie masz pojęcia o gazie to nie pisz głupot.
camille napisał(a):mam zamiar sie go pozbyc i doprowadzic silnik do porzadku bo gaz go troche zniszczyl
Koleżanko sory za szczerość,ale to nie gaz zepsuł ci silnik,tylko jego nie właściwa eksploatacja.Jak się nie zmienia filtrów,świec,czy kopułki na czas,i jeździ na nie właściwym składzie mieszanki to żaden silnik tego długo nie wytrzyma.
O auto trzeba dbać,a odwdzięczy się tym samym.
Mój jeździ na gazie od 9 lat,z czego prawie 5 lat u mnie,a jedyne naprawy gazu jakie miałem (jeżeli można to nazwać naprawą) to wymiana filtra.
Jak dbasz o układ WN,zmieniasz na czas filtry,masz prawidłową mieszankę,to silnikowi nic nie będzie.
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez k-m-r1 » 10 kwi 2014, o 18:04

pierwsze wymiana
świec
przewodów
filtrów
kopułka
palec
ciśnienie w oponach

to trzeba zrobić czy będzie LPG czy PB

kolejno sprawdzić sprężanie cylindrów
sumie od tego zacznij
sprężanie + próba z olejem i będzie wiadomo co jest i co warto

wyniki podaj na forum ocenimy co się opłaci
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez camille » 10 kwi 2014, o 18:25

łukasz1983, to masz szczescie, bo ja po zakupie auta zauwazylam ze spala mi za duzo gazu wiec pojechalam do gazownika ktory stwierdzil ze jest zle wyregulowany gaz i go wyregulowal, okazalo sie ze to nic nie dalo, bo dojezdzajac do skrzyzowania zdarzalo sie ze auto gaslo, obroty falowaly i nadal za duzo spalalo, wiec pojechalam do kolejnego gazownika, tym razem innego ktorego duzo osob polecalo, on wszystko posprawdzal i nie dalo sie go podpiac pod komputer poniewaz byla urwana wtyczka wiec tez nie dalo sie go wyregulowac, powiedzial ze do wymiany jest komputer instalacji i naprawa to ok 400 zl moze ciut wiecej.
Masz rację, jest to wina niewlasciwej eksploatacji ale poprzedniego wlasciciela, ktory nie dbal o to od samego poczatku :)

k-m-r1 ok dzieki
camille
Berbeć

Postprzez łukasz1983 » 10 kwi 2014, o 18:52

camille,
camille napisał(a): nie dalo sie go podpiac pod komputer poniewaz byla urwana wtyczka wiec tez nie dalo sie go wyregulowac, powiedzial ze do wymiany jest komputer instalacji i naprawa to ok 400 zl moze ciut wiecej.
Gościu prawdopodobnie chciał cię naciągnąć na kasę.Jak można powiedzieć,że komputer jest do wymiany,jak nawet się do niego nie podpiął.
Wystarczyło wlutować wtyczkę,i podpiął by się pod kompa.
Sprawdź tak jak napisał k-m-r1, kompresję,i podaj wynik.
A i niech mechanik sprawdzi ci sondę,bo jak padnie,lub urwie się kabel do niej,to auto pali więcej,i nie da się wyregulować mieszanki,szczególnie na BP i 2-giej generacji gazu.
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez k-m-r1 » 10 kwi 2014, o 23:48

Jeszcze podaj rodzaj sterownika LPG

wtczka to z 9 zł max
kabel do laptopa 40 zł
komp sterujący to cena do 200 zł
filtr na allegro od 3 zł do 15 u gazownika ten sam ale przebitka jest adekwatna

Śląsk a konkretnie to ?? może wpisz miejscowość lub rejestracje tak jak Ja
wiele osób podpatrzyło to u mnie i wpisuje dzięki temu można poznac kolege z okolicy
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez camille » 11 kwi 2014, o 00:29

Stwierdzil ze jest do wymiany, nie pamietam dokladnie czemu, bylam ze znajomym ktory troche lepiej zna sie na gazie wiec jemu to tlumaczyl. Sonda byla sprawdzana i jest ok. Sterownik autronic.
Śląsk a konkretnie to SPI :)
camille
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)