lpg a tuning??

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

lpg a tuning??

Postprzez darkmen21 » 6 lut 2009, o 15:34

Witam!
przy zakladaniu gazu,kolesie instalatorzy mowili ze zpowodu stozkowegofiltru powietrza i sportowego tlumika nie da sie dobrze wyregulowac gazu,zeby spalal w normie nie tracac mocy.
Czy to prawda??czy trafilem na lewy warsztat zakladajacy lpg??
darkmen21
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

lpg a tuning??

Postprzez K@mil » 6 lut 2009, o 16:00

Co do stozka to tez to slyszalem, czasem ciezko jest ustawic gaz (jak stozek jest zle zamontowany), i wtedy golfik wiecej spala niz na zwyklym filtrze...

Co do tlumika to raczej nie... moze byc tylko takie cos, ze nie moga wlozyc do tlumika sondy do ustawienia dawki. :) ale poczekajmy na innych vwmaniaków :P
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez mani51 » 6 lut 2009, o 16:27

darkmen21, ja miałem stożek jak mi gaz zakładali i też jeden kręcił nosem że się nie uda a jego szef tupnął nogą i powiedział zakładać :!: Po wszystkim sam przyszedł, ustawił osobiście i przez rok czasu nic nie poprawiałem a palił mi średnio 9-9,5l gazu...a później mi się zachciało kombinować i założyłem zwykły filtr bo ten stożkowy się rozleciał ze starości a nie od strzału i od tamtej pory nikt nie umiał mi gazu ustawić żeby poniżej 10l zejść. Dopiero ostatnio sam wymieniłem membrany, założyłem stożek - trochę inny niż był wcześniej, kupiłem tester sondy i według tego ustawiłem instalkę - już od kilku tankowań jest poniżej 10l i jestm z siebie dumny :cwaniak: :lol:

stożek w niczym nie przeszkadza tylko słyszałem że trzeba do niego luźniejszy mikser dobrać - największy na jakim uda się instalkę wyregulować - dla kumatego gazownika to żaden problem
mani51
Members

Postprzez kruchy_ » 7 lut 2009, o 02:28

filtr nie wiem, ale tlumik osobiscie mam jak armata i problemu nie bylo przy montazu tak jak mowil K@mil, aby sie sonda zmiescila
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez grzesiek8107 » 19 lut 2009, o 13:37

u mnie wlasnie byl problem z tlumikiem.
wymienialem membrane u gazownika i na koniec mieli wygerulowac spalanie a mam zalozona koncowke na tlumik i przez to jest glosny. a gazownik mi twierdzi ze nie ustawi mi teraz gazu bo mam dziurawy tlumik. to ja w domu na kanal i porozkrecalem caly tlumik w podejrzanych miejsccach posmarowalem pasta do tlumikow lecz dziury nie bylo.pojechalem do tego gazownika i mowie ze maja ustawic mi gaz. byl inny koles niz wczesniej. wykrecil koncowke wlozyl ten swoj czujnik i ustawial na kompie. przyszedl w trakcie ten fachura i slyszal ze glosno chodzi i mowi ze nie ustawi bo dziurawy a on twierdzi ze komputer nie wykazuje zeby byl dziurawy i jakims cudem ustawil ze spala mi okolo 10l a wczesniej okolo 20l. pozdro
grzesiek8107
Czytacz

Postprzez dziabi3 » 5 mar 2009, o 19:03

a co ma piernik do wiatraka , koleś się porostu nie zna albo nie lubi tej roboty bo jakby miał choc trochę żyłki do tej roboty i zauważał niektóre zależności w lpg

to by ci powiedział da sie ale możne bidze potrzebna poprawka regulacji

a po co kolesiowi tłumik do ustawiania lpg od czego sa kable i komputery

porostu paprak

mani51

masz częściowo racje

wiele osób twierdzi ze do lpg trzeba dać więcej powietrza

ja sam osobiście wywaliłem zwerzke z dolotu powietrza a mam stary typ filtra patelnie i miałem taki róg dolot

i wlot powietrza ma mniej więcej średnice jak pod montaż stożka

po tym zabiegu LPG daje się precyzyjnie regulować i spalanie małe

ale to raczej tylko przypadłość niektórych konstrukcji silników

niema na to reguły przeważnie każdy silnik powinien pracować na oryginalnym dolocie i lpg

ale po precyzyjnym i fachowym doborze mixera bo to naprawdę ważne a takie zdejmowanie zwerzek lub montowanie stożka to poprawa mieszanki np po złym doborze mixera
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez MEDIASPORY » 19 mar 2009, o 21:52

aktualnie mam zamontowany sportowy tłumik i stożkowy filtr powietrza,gazownicy nie mają problemów z regulacją mojej instalacji ;-)
Ostatnio edytowano 31 maja 2009, o 21:22 przez MEDIASPORY, łącznie edytowano 1 raz
MEDIASPORY
Badacz tematu

Rocznik: 1992
Silnik: 1.8
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez waszka1985 » 19 mar 2009, o 22:59

darkmen21 kupiłem tester sondy i według tego ustawiłem instalkę

a co to za tester sondy ?
waszka1985
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 20 mar 2009, o 09:51

waszka1985 napisał(a):a co to za tester sondy ?

http://www.allegro.pl/search.php?string ... onal_rec=0

tylko akurat tego co ja kupiłem tu nie ma

ale to tylko można pierwszą generację ustawić według niego
mani51
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)