LPG do silnika AFT?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

LPG do silnika AFT?

Postprzez ulises » 21 mar 2011, o 10:56

Witam

Zawsze, byłem z (nie do końca) wyjaśnionych przyczyn przeciwnikiem przerabiania silnika na gaz. Kiedy jednak ostatnio tankowałem samochód przy cenie 5,02 zł za litr zacząłem się zastanawiać czy nie warto byłoby przejść na gaz którego cena wynosi około 2,60 zł / litr. Czy można przerobić silnik AFT na gaz?? czy to nie dobije mi silnika (bo różne opinie się słyszy) no i czy warto bo autko to rocznik 97 więc ma już parę lat. Dodam ze miesięcznie robię około 1200 km (do samej pracy).
Proszę o rady jak podejść do tematu na co zwrócić uwagę, może jakieś sugestie co do ewentualnego rodzaju instalacji.
ulises
Czytacz

LPG do silnika AFT?

Postprzez PiJey88 » 21 mar 2011, o 12:06

podobno te silniki dają rade na LPG ale ja zawsze będę przeciwny GAZOWANIU benzyniaków! przecież ten silnik nie pali tak dużo, szczególnie na dłuższych odcinkach w trasie. Policz sobie ile będziesz musiał jeździć tym autem by ci się zwróciła sama instalacja
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez ulises » 21 mar 2011, o 12:17

No właśnie zacząłem przeliczać i z takiego kalkulatora wyszło mi ze przy jeździe 1200 km miesięcznie koszt instalacji by się zwrócił 14 - 17 miesięcy.
ulises
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)