LPG pytanie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

LPG pytanie

Postprzez miliaszuk » 13 sie 2011, o 07:34

trzy dni temu zalozylem Lpg przejechalem dopiero 130 KM ale juz po 50 zaczela mi mrygac kontrolka od rezerwy lpg czy to mozliwe zeby na poczatku samochud tyle palil czy cos z tym czujnikiem od rezerwy nie tak jest dodam ze mam butle 35L a weszlo do niej cos okolo 31-32L (niewiem dokladdnie bo gazownik troche ja nabil do ustawien a ja ja tylko dobilem na full).
miliaszuk
Czytacz

LPG pytanie

Postprzez prezesik » 13 sie 2011, o 09:04

Instalacja zapewne jest na gwarancji. Jedz do gaziarzy niech ci ustawia rezerwe.
prezesik
Members

Postprzez trollu » 13 sie 2011, o 11:28

może byc źle ustawiona rezerwa, ogólnie w lpg ciężko ustawić rezerwę, możesz mieć też nieszczelny układ. tak jak radzi prezesik25, jedź do gazowników co zakładali, nich coś zrobią
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez sirGrzesio » 13 sie 2011, o 12:24

na pierwszym przeglądzie gwarancyjnym powiedz o rezerwie to przestawią - ja tak miałem u siebie o czym zostałem uprzedzony, że może się różnie zapalać
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez trollu » 13 sie 2011, o 12:36

ja tam się nauczyłem że na rezerwę trzeba patrzeć z przymrużeniem oka, ja zawsze patrzę na przebieg i ile tankuje
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez k-m-r1 » 13 sie 2011, o 17:37

nie patrz na rezerwe bo sie przejedziesz patrzna km
u siebie ustawiłem na 15 litrów
z pustego zbiornika nalałem 15 i ustawiłem że zacynałą mrugac

ale to oriętacyjnie mam
w trasie jak mi spala niewiele ponad 7 to na 15 zrobie 200 km w miescie wrocław spala nawet 9,5 wienc 150km
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez miliaszuk » 13 sie 2011, o 20:02

chlopaki dzieki za wypowiedzi.szczelny jest na pewno bo dzis zrobilem po trasie dodatkowe 150 km i jeszcze jest gaz pewnie juz niewiele bo razem na tej butli zrobilem juz 280 km zrobie tak jak radzicie tylko ze niebede czekal do prezgladu jade we wtorek niech mi ustawiaja na 7 L tak jak benzyny. a i jescze jedna sprawa jak tankowalem gaz to mi przez jakis czas okolo dnia smierdzialo gazem w srodku to normalne ??
miliaszuk
Czytacz

Postprzez prezesik » 13 sie 2011, o 21:36

Prawdopodobnie masz nieszczelni przewod wlewowy tuz przy butli, wtedy ilosc gazu jaka pozostala po tankowaniu ucieka z tego kawalka przewodu i dostaje sie do srodka. Powiedz tak gazownikom, niech sprawdza szczelnosc polaczen przy butli.
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 17 sie 2011, o 23:38

miliaszuk napisał(a):niech mi ustawiaja na 7 L tak jak benzyny
o takiej dokładności zapomnij, ustawią ci na 7 l a za chwilę zacznie mrugac przy 15 lirach, za kolejnym raz przy 2 albo wcale. Nie ma szans na ustawienie tego na dłużej tak niestety wadliwie działają te wskaźniki. Jak kolega trollu pisze tankuj kierując się wskazaniami licznika dziennego, a ostatecznie jest tyle stacji LPG że możesz jeździć każdorazowao do wykonczenia zbiornika, parę kilometrów na benzynie potem do najbliższej stacji z LPG nie zaszkodzi protfelowi a przynajmniej wiesz na bieżąco że silnik chodzi jak należy na obu paliwach
pablomed
Members

Postprzez Schnaider » 18 sie 2011, o 21:02

pablomed napisał(a):
miliaszuk napisał(a):niech mi ustawiaja na 7 L tak jak benzyny
o takiej dokładności zapomnij, ustawią ci na 7 l a za chwilę zacznie mrugac przy 15 lirach, za kolejnym raz przy 2 albo wcale. Nie ma szans na ustawienie tego na dłużej tak niestety wadliwie działają te wskaźniki. Jak kolega trollu pisze tankuj kierując się wskazaniami licznika dziennego, a ostatecznie jest tyle stacji LPG że możesz jeździć każdorazowao do wykonczenia zbiornika, parę kilometrów na benzynie potem do najbliższej stacji z LPG nie zaszkodzi protfelowi a przynajmniej wiesz na bieżąco że silnik chodzi jak należy na obu paliwach

Dokładnie jak wyżej.
Nie można ustawić takiej dokładności.

U mnie na nierównościach rezerwa się zapalała i to tylko denerwujące było, a ostatnie 100 km jechałem już na rezerwie.

Przy przeglądzie podjąłem decyzję, żeby w ogóle odciąć kabelek kontrolki i teraz mam spokój :-D Nic mi nie mruga w czasie jazdy i nie przeszkadza.
Schnaider
Czytacz

Postprzez miliaszuk » 21 sie 2011, o 20:18

panowie macie wszyscy racje ustawili mi na 4 L bo tyle zatankowalem zaraz prezd wizyta u gazownika bo dzien wczesniej wyjezdzilem go do zera potem dobilem na full i po 100 km znowu rezerwa dam se z tym siana niech se mruga ja bede patrzyl na kilometry wiem ile juz mi mniejwiecej pali cykl mieszany z przewaga miasta wyszlo mi 11 L lpg a i jeszcze jedno wszyscy macie plusa
miliaszuk
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)