małe spalanie LPG jest bespieczne?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez pablomed » 14 gru 2008, o 14:33

seb napisał(a):no ok, ale czy taka "przerobka" jest bezpieczna?
nie jest to zgodne z zasadami, ale wytrzymałość butli jest ogromna, wielokrotne wyższa ponad potrzeby. Poza tym jak tankujesz gaz to nie zostawiasz auta pod dystrybutorem tylko jedziesz dalej i zawsze coś tam się wypali.
pablomed
Members

Postprzez noname_conek » 14 gru 2008, o 14:49

a nie lepiej zatankować do pełna zrobić 100 km i zatankować jeszcze raz do pełna? i wtedy wiem ile pali nam gazu 100km. ;-) proste :P a najlepiej sprawdzić to dwa razy pod rząd ale po przejechaniu 200km zobaczyć ile wejdzie podzielić na 2 i mamy dokładne spalanie. sprawdzic tak 2 3 razy i wykalkulować sobie średnią ;-)
noname_conek
Gaduła

Postprzez mani51 » 15 gru 2008, o 07:34

seb napisał(a):przeciez gaz zmienia swoja objetosc wraz z temperatura

nie objętość tylko ciśnienie...zbiorniki poddawane są próbie przy 3MPa a ciśnienie w dystrybutorze to coś około 0,5MPa więc jest zapas...ostatnio za każdym razem wchodzi mi ponad 40l :-)

noname_conek, nie jest to dobry pomysł gdy nie jesteś pewien działania zaworu bo tankujesz do pełna i załóżmy że weszło Ci 30l, przejedziesz 100 km, tankujesz do pełna i wchodzi np 11l i teraz powiedz mi jaką masz pewność że zawór odbił dokładnie tak samo jak poprzednio a nie np 2l później lub wcześniej...na takim krótkim odcinku każdy litr ma znaczenie jak ktoś liczy spalanie z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku...no ale jak ktoś jest pewny swojego zaworu to może tak zrobić jak Ty piszesz
mani51
Members

Postprzez noname_conek » 15 gru 2008, o 19:26

mani51 napisał(a):no ale jak ktoś jest pewny swojego zaworu to może tak zrobić jak Ty piszesz
za każdym tankowaniem wchodzi mi prawie tyle samo gazu wiec chyba jest oki.
mani51 napisał(a):ktoś liczy spalanie z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku
no to chyba trochę przesadza :D
noname_conek
Gaduła

Postprzez olo » 15 gru 2008, o 20:26

Ja również mam walnięty albo celowo usunięty lub zmodyfikowany zawór i nie wybija wogule.
Na butli jest napisane 58 litrów ale gazownik mi mówił że powinno sie mieścić około 45-47litrów.
Do mojego golfa za każdym tankowaniem przy całkowicie pustym zbiorniku wchodzi 57,6 litra, czyli praktycznie pełny na maxa.
Jeszcze jedno moje pytanie dotyczące spalania(sory że sie podpinam w tym temacie)
przejeżdżam na pełnym zbiorniku od 440-500 km w zależności od temp. i trasy ,czyli od 11,6 litra do 13,2 l. czy to jest standard przy gti 16V i zwykłej instalacji 1 gen?
olo
Berbeć

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)