Witam.
Od jakiegoś miesiąca jestem posiadaczem golfika. Ma założony gaz. Po kupnie wymiana filtrów i oleju, bo akurat stuknęło 10k km od ostatniej wymiany, do rozrządu zostało jeszcze 15k (kupowany od znajomego, który dbał więc mu wierzę ). Po zakupie było OK, natomiast parę dni temu zaczęły się dziać cuda. Mimo iż jeżdżę na LPG to benzyna znika z baku jeszcze szybciej niż gdybym jeździł na benzynie przy normalnym spalaniu - przez ostatnie 3 dni wlałem w sumie za jakieś 250zł, przejechałem może ze 150km (zaznaczam, że jeżdżę na LPG a jedynie odpalam na benzynie i przegazowanie do 2k obrotów, żeby się przełączył na gaz) i mam już rezerwę .
Jednocześnie ze znikaniem benzyny samochód zaczął gasnąć na LPG, na wolnych obrotach jakby go dusiło, obroty spadały nawet do 400 i potem gasł. Na benzynie nic takiego się nie działo - odpalał OK, obroty najpierw w okolicy 1200 potem ok. 800 stabilne. Także podczas jazdy na LPG czułem się jakbym na koniu jechał - szarpał, przy dociśnięciu mocniej gazu dusił się. Na zimnym silniku odpalał ok ale jak zgasł to był problem, żeby odpalić.
Być może to zbieg okoliczności ale takie efekty zaczęły się po zatankowaniu gazu na "obcej" stacji, tj. pierwszy raz tam tankowałem.
Wyczytałem, żeby zresetować komputer. Wczoraj po powrocie do domu odłączyłem akumulator na ok 3h, potem go podłączyłem i nie dotykając niczego więcej odpaliłem i zostawiłem aż do włączenia wentylatora - jakieś 10-15 minut to trwało. Pojechałem od razu na stację i zobaczyć jak się zachowuje, zatankowałem gaz do pełna i benzynę.
Po tej operacji uspokoiły się wolne obroty na gazie, nie dławi się i nie szarpie. Odpala po pierwszym zakręceniu. Ale benzyna dalej znika. Dzisiaj po przyjeździe do pracy (ok 25km) zgasiłem silnik i przekręciłem z powrotem kluczyk - wskazówka od paliwa zatrzymała się jakieś dwa milimetry niżej niż była rano jak wyjeżdżałem.
Dodam jeszcze, że spaliny są strasznie gryzące i śmierdzące. Nie wiem czy jest tak od kupna czy odkąd zasysa paliwo jak gąbka.
Spalanie gazu w normie (tak myślę), tzn. ok 11l/100km.
Poradźcie co sprawdzić, gdzie szukać.