na zimnym silniku gaśnie po przejechaniu kilkuset metrów

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez bocian21a » 12 gru 2011, o 19:33

Witam. Problem jak w temacie. Rzecz dzieje się zawsze rano gdy jadę do szkoły i tylko rano bo jak auto stoi pod szkołą raczej nie ma niskich temperatur i wtedy jest ok. Dojeżdżam do pierwszego skrzyżowania (jakieś 500 metrów), a czasami nawet nie i autko najpierw nie chce przyspieszać aż w końcu nie da się jechać wcale i gdy się zatrzymam gaśnie. Jak chcę go odpalić to muszę go chwile pokręcić i jak już w końcu załapie to ma tak 500 obrotów mimo tego że daję mu gazu. Dopiero po chwili obroty zaczynają stopniowo rosnąć aż w końcu wszystko się ustatkuje i jest dobrze wtedy mogę jechać już normalnie. Gdy silnik jest ciepły to nic się nie dzieje.

Dzieje się to zarówno na benzynie jak i na gazie więc to nie wina LPG ani układu paliwowego... Aha z odpaleniem go rano w garażu nie ma najmniejszego problemu, podchodzę i na strzała dopiero jak ujadę kawałek to się tak dzieje. Ktoś ma jakieś pomysły? Aha wczoraj wyczyściłem palec i kopułkę i dobrze wysuszyłem ale to nic nie dało.
bocian21a
Berbeć

Postprzez prezesik » 12 gru 2011, o 20:24

A przejedz sie na zdjetej wtyczce z czujnika temperatury ( 4-ponowy ) na kroccu przy glowicy przy wezach.
Daj znac jak sie jechalo.
prezesik
Members

Postprzez Myst » 12 gru 2011, o 22:39

U mnie się tak działo jakis miesiac po załozeniu gazu...U gazowników było wszystko ok a problem sie pojawiał z czasem zacząl gasnąc nawet na ciepłym silniku...co sie okazało ? przekaźnik za 4.50 ten od przełączania benzyna/gaz...zerknij na niego,dostałem sporo siwych włosów przez niego:)
Myst
Czytacz

Postprzez krzysztof-g18 » 14 gru 2011, o 01:27

moj golf na gazie jak jest zimny przy zmianie biego jak wcisne sprzeglo to gasnie... ma ktos na to jakis patent???
krzysztof-g18
Berbeć

Postprzez prezesik » 14 gru 2011, o 04:26

moj golf na gazie jak jest zimny przy zmianie biego jak wcisne sprzeglo to gasnie... ma ktos na to jakis patent???
jaki model parownika? Może wystarczy lekko odkręcić śrubkę regulacyjną wolnych obrotów... A jak nie da rady to do gaziarza na regulację.
prezesik
Members

Postprzez bocian21a » 20 gru 2011, o 19:45

Dobra koledzy już sobie poradziłem z tym. Okazało się że coś z reduktorem było nie tak.. Wymieniłem na inny który miałem w domu z demontażu z innego auta i jest git.

Teraz jeszcze tylko muszę jeszcze dojść co jest ze spalaniem bo pali mi 12-13 litrów. Nie jeżdżę dużo po mieście bo jadąc do szkoły omijam je sobie osiedlami więc w korkach nie stoję, jeżdżę też dość spokojnie tak do 3tys obrotów a spalanie i tak dość duże. Trochę mnie to dziwi bo wuja ma Golfa mk2 z tym samym silnikiem, na liczniku na kulane już prawie 400tys, autko już swoje przeszło i do najmłodszych nie należy, on z tych z bardzo ciężką nogą a spali mu niecałe 10..

Wymieniłem już filtr paliwa, gazu, reduktor przez założeniem wyczyściłem i choć bym nie wiem jak mu dawkę ustawił to i tak pali dużo.. Byłem u regulacji ale jeszcze na starym parowniku ale i to nic nie dało, palił tyle samo co kiedy ustawiłem sobie sam.
bocian21a
Berbeć

Postprzez Emiczka » 22 gru 2011, o 13:09

Jedź do dobrego gazownika i niech ci podłączy do komputera i wyreguluje i będzie dobrze. Zważ ze jest coraz zimniej i będzie ci więcej palił tak na marginesie mnie też tyle pali mniej więcej 10-11 litrów a mam taki sam silnik jak twój.
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)