Nie odcina PB, przerywa. Pytanie apropo instalacji

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez bastion » 9 wrz 2013, o 17:54

Witam. Mam problem ze swoim golfikiem. Silnik 1.6 AEE z sekwencyjną inst gazową. I problem polega na tym, że podczas gdy mam benzynę w zbiorniku, to auto zaczyna mi przerywać po przełączeniu na LPG. Gdy nie mam benzyny w zbiorniku to wszystko jest ok, nie przerywa. I wydaje mi się że benzyna znika ze zbiornika. Najprawdopodobniej "miesza paliwa". Tylko tu pojawia się pytanie, jaka może być tego przyczyna? I jakie koszta? Mam również pytanie, czy istnieje możliwość przerobienia sekwencji, żebym mógł manualnie zmieniać z PB na LPG?
bastion
Berbeć

Rocznik: 1992
Silnik: 1.8 ABS
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez trollu » 9 wrz 2013, o 18:33

a gdzie zakładałeś gaz? gazownik dał pewnie d..., trzeba to po prostu wyregulować. o co Ci chodzi z manualnym zmienianiem z Pb na lpg? naciskasz przycisk i wyłączasz elpidzi, proste.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Nadwozie: kombi

Postprzez bastion » 9 wrz 2013, o 18:55

No wszystko fajnie tylko że przerywa tylko jak jest benzyna w zbiorniku paliwa, a gdy jeździłem na samym gazie to wszystko było wporządku. Tylko teraz nadchodzą zimne noce i powoli ciężko zapalić na gazie dlatego potrzebuje rozwiązać ten problem.. tak więc to raczej nie wina regulacji gazu. I w sekwencji przełącza się automatycznie,po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, i pytam sie czy jest możliwość żebym sam przełączał z benzyny na gaz, np tak jak w gazie 2 generacji. Tak jakby po prostu zmienić przełącznik.

[ Dodano: 2013-09-09, 17:55 ]
i zakladałem w firmie Simex, w Poczesnej.
bastion
Berbeć

Postprzez trollu » 9 wrz 2013, o 19:13

dziwne rzeczy.
ja mam sekwencję, jak silnik jest ciepły to pracuje na gaziwie, naciskam przycisk i jade na Pb. żeby odpalić na Pb muszę odpalając przytrzymać ten przycisk ale z tego co wiem to gazownicy ustawiają jakieś limity takiego odpalania bo to tylko odpalenie awaryjne i niezbyt zdrowe dla układu zasilnia jak i silnika.

ja bym jechał do gazownika i powiedział jaki jest problem
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Nadwozie: kombi

Postprzez pablomed » 9 wrz 2013, o 22:20

bastion napisał(a):jaka może być tego przyczyna?
dziurawy czyli zepsuty regulator ciśnienia benzyny, rzadziej uszkodzony sterownik LPG tak że nie odcina zasilania wtryskiwaczy benzyny podczas jazdy na LPG. Najpierw wyjaśnij kwestie regulatora: wystarczy jak zdejmiesz mu wężyk podciśnieniowy i sprawdzisz czy niema w nim benzyny - ma nie być. Jeśli nie będzie czyli regulator dobry to jedź z tym do speców do LPG. A wiesz że jazda bez benzyny w baku oznacza szybkie zniszczenie pompy benzyny?
pablomed
Members

Postprzez bastion » 10 wrz 2013, o 15:49

A gdzie znajde ten wężyk? Jeśli można to poprosił bym najlepiej o foto, bo mechanik ze mnie żaden..

[ Dodano: 2013-09-10, 16:11 ]
i tak wgl to od prawej strony bagnetu, wychodzi pewien wężyk, nie jest on nigdzie podpięty. A wydaje mi się że powinien być, ponieważ na odpalonym silniku zasysane jest tamtędy powietrze. niestetynie mm aparatu by zrobić zdjęcie :/ może ktoś już miał ten problem i wie gdzie go podpiąć? z góry prosze o rade.
bastion
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)