Nie wyświetla ilości gazu/świece

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez trucker0000 » 15 gru 2013, o 23:10

Witam Wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem forum jak i zarówno golfa :-)
Mam problem dotyczący wskaźnika gazu, otóż chodzi o to, że żadna z 5 diód się nie świeci nawet przy pełnym zbiorniku. Świeci się tylko jedna na czerwono ta która wskazuje czy samochód chodzi na gazie czy na benzynie. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?
Mój przełącznik: Obrazek

Mam też jeszcze pytanko dotyczące świec, chciałbym wiedzieć na jakie wymienić i jakie polecacie oczywiście w miarę rozsądnej cenie. Moje autko jest z gazem. Pozdrawiam.
GOLF III 1.6 AEE 1997 B+G
trucker0000
Berbeć

Re: Nie wyświetla ilości gazu/świece

Postprzez Marek » 15 gru 2013, o 23:26

trucker0000 napisał(a):Witam Wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem forum jak i zarówno golfa :-)
Mam też jeszcze pytanko dotyczące świec, chciałbym wiedzieć na jakie wymienić i jakie polecacie oczywiście w miarę rozsądnej cenie. Moje autko jest z gazem. Pozdrawiam.

Polecam NGK V-line. Niedawno zmieniłem na BPR6E. Wprawdzie nie jest zaznaczone że są do VW ale na stronie producenta wyczytałem, że są stosowane jako zamiennik i nawet lepiej się sprawdzają niż BUR6ET, szczególnie w silnikach zasilanych LPG.
Są to świece irydowe jedno elektrodowe.
Marek
VIP

Postprzez Emiczka » 16 gru 2013, o 00:24

Kolego musisz pogrzebać przy zaworze zbiorniku gazu są kabelki odpowiedzialne za pokazywanie stanu gazu po jeździe po dziurach się to obluzowuje i świruje i pokazuje to co u ciebie. U mnie było to samo. Odkręcasz zawór od gazu i tam ruszasz i sprawdzasz kabelki i wina leży w tym z przełącznikiem i diodami jest wszystko w porządku
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez pietrasiak2 » 16 gru 2013, o 14:50

Emiczka napisał(a):Kolego musisz pogrzebać przy zaworze zbiorniku gazu są kabelki odpowiedzialne za pokazywanie stanu gazu po jeździe po dziurach się to obluzowuje i świruje i pokazuje to co u ciebie. U mnie było to samo. Odkręcasz zawór od gazu i tam ruszasz i sprawdzasz kabelki i wina leży w tym z przełącznikiem i diodami jest wszystko w porządku

To lub obudowa przezroczysta ( ta ze wskazówką w butli ) wyskoczyła z podstawy lub jest źle osaczona. 2 sprawa może czujnik w obudowie być za mocno wykręcony :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez trucker0000 » 16 gru 2013, o 14:55

Dzięki wielkie, dziś wszystko sprawdzę i napisze czy jest dobrze :-)
GOLF III 1.6 AEE 1997 B+G
trucker0000
Berbeć

Postprzez Szheyk » 18 gru 2013, o 10:25

Jak naprawisz to daj znac bo u mnie ciągle rezerwa sie pali.
Szheyk
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 18 gru 2013, o 10:36

Szheyk napisał(a):Jak naprawisz to daj znac bo u mnie ciągle rezerwa sie pali.

A jak pokazuje wskazówka? też rezerwę? :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Dery » 18 gru 2013, o 11:14

Emiczka napisał(a):Kolego musisz pogrzebać przy zaworze zbiorniku gazu są kabelki odpowiedzialne za pokazywanie stanu gazu po jeździe po dziurach się to obluzowuje i świruje i pokazuje to co u ciebie. U mnie było to samo. Odkręcasz zawór od gazu i tam ruszasz i sprawdzasz kabelki i wina leży w tym z przełącznikiem i diodami jest wszystko w porządku

Bardzo często te kabelki są w ogóle nie podłączone jak należy. Tak było u mnie... Takich to mamy gazowników na dolnym śląsku...
Dery
Czytacz

Postprzez tomek:) » 18 gru 2013, o 11:52

chlopaki podlacze sie pod temat. Mi tez sie swieci rezerwa na centralce od gazu. Wskazowka pokazuje ilosc gazu, nawet jak mam caly zbiornik gazu i skazowka jest na gorze, to centralka i tak sie swieci na czerwono.tzn rezerwa :-( co to moze byc ? pomocy bo juz niechce mi sie ciagle zagladac do butli.
tomek:)
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 18 gru 2013, o 11:57

tomek:) napisał(a):chlopaki podlacze sie pod temat. Mi tez sie swieci rezerwa na centralce od gazu. Wskazowka pokazuje ilosc gazu, nawet jak mam caly zbiornik gazu i skazowka jest na gorze, to centralka i tak sie swieci na czerwono.tzn rezerwa :-( co to moze byc ? pomocy bo juz niechce mi sie ciagle zagladac do butli.

Nad wskazówką w obudowie masz czujnik z kabelkiem prawdopodobnie niebieski ( on odpowiada za wskazania na manipulatorze) musisz go trochę wkręcić . Jak masz tylko rezerwę to intuicyjnie potem musisz ustalić jej zakres regulując tym czujnikiem :-) :-) :-)
Jak masz wskaźnik możesz go od razu ustawić . Pamiętaj że to i tak wartości orientacyjne dokładnego np. do 1l nie zrobisz
pietrasiak2
Members

Postprzez tomek:) » 18 gru 2013, o 12:16

brazowy i niebieski idzie do elektrozaworu, a czarny i bialy idzie do skazowki od ilosci gazu. Co mam z tym zrobic? Centralke mam na 4 kable
tomek:)
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 18 gru 2013, o 12:21

tomek:) napisał(a):a czarny i bialy idzie do skazowki od ilosci gazu. Co mam z tym zrobic?

Jeśli czujnik jest w szkiełku nad wskazówką to reguluj tym , albo wrzuć jakieś real foto :-)
pietrasiak2
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)