Nierowna praca silnika na wolnych obrotach.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez bradoc » 3 maja 2013, o 10:37

Witam. Mam problem ze swoim golfem 1,4 cl. Przed zima zauwazyłem ze samochod niechce chodzic na wolnych obrotach ani na benz. ani na lpg. na forum wyczytałem ze to moze byc podstawa wtrysku. Ale ze to było zimo i do pracy nieniałem daleko to zima nawe nieodczuwałem tego ze nierowno pracuje bo na zimnym było ok. teraz przyszła wiosna i miałem jakos miesiac temu przeglad. wymieniałem koncowki i zakupiłem ow gumowa podstawe wtrysku. wymieniło ja, stara była sparciała i krucha. Wszystko robił mechanik znajomy. załozył nowa uszczelke i przez tydzien było ok. teraz znow nierowno pracuje na wolnych obrotach ani na lpg ani na benz. kable , swiece, palec i kopułka wymienione rok temu. czym to moze byc spowodowane.
bradoc
Berbeć

Postprzez pablomed » 3 maja 2013, o 10:51

bradoc, dowiedz się jaki masz silnik (ABD starszy na wtrysku jednopunktowym czy AEX na wielopunktowym) oraz jaki masz typ instalacji LPG.
Jesli masz ABD poczytaj o resecie ECU i wykonaj go, forum ci da odpowiedź co robić jeśli reset pomoże. Dopisz jeszcze w jakim zakresie sa te wahania obrotów, i sprawdź czujnik temperatury chłodziwa omomierzem - opisy również są.
pablomed
Members

Postprzez bradoc » 7 maja 2013, o 20:06

wtrysk jest jednopunktowy. wczoraj wieczorem patrzałem pod maskę zeby zobaczyc czy gdzies nie ma zwarcia. okazało sie ze na kablach zapłonowych w okolicy swiec jest przebicie i iskrzy. na wszystkich 4 punktach. kupiłem narazie kable nowe na allegro, ale nie wiem jakie swiece kupic. podpowiedzcie cos.
bradoc
Berbeć

Postprzez pablomed » 8 maja 2013, o 08:35

po prostu z katalogu np NGK, kable z Allegro? Dobre muszą być polecane marki znajdziesz na kazdym forum
pablomed
Members

Postprzez bradoc » 11 maja 2013, o 20:39

wczoraj dostałem kable. słabej jakosci ale pomogły rozwiazac problem. dzisiaj załozyłem i jest ok na gazie, ladnie pracuje. Na benzynie co 3 s ma jakies momenty zalamania obrotow ale tak przez chwile potem chwila spokoju i znow.
bradoc
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)