niskie obroty

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

niskie obroty

Postprzez Mateusz18 » 24 paź 2012, o 19:04

Witam. Posiadam golfa III 1.6 pelen wtrysk i mam z nim mały problem a także ma bardzo niskie obroty na komputerze pokazuje mi 620 ob/min. Jak silnik jest zimny obroty są ok ale po rozgrzaniu to masakra. Założyłem wczoraj do niego gaz i teraz przy każdym przełączeniu z benzyny na gaz autko mi gaśnie. Nawet jak pojadę wcisnę sprzęgło i auto gaśnie. Proszę o pomoc z góry dziękuje jeśli czegoś nie rozumiecie pytać.
Mateusz18
Czytacz

niskie obroty

Postprzez pablomed » 24 paź 2012, o 22:35

Nie podałeś typu silnika, 1.6 na wtrysku wielopunktowym jest ze cztery rodzaje na dwóch różnych układach wtryskowych.
Najpopularniejszy jest AEE o mocy 75 koni i taki podejrzewam że masz. I teraz tak: po pierwsze norma obrotów dla tego silnika wg serwisówki jest od 550 - 930, czyli szeroki zakres. Po drugie problem z niestabilnymi obrotami w tym silniku jest bardzo bardzo częsty. Następnie: sam fakt że auto gaśnie przy przełączaniu na LPG to nic strasznego, potrzeba drobnej poprawki regulacji, ustawienia lepszego czasu nakładania paliw itp. Jeśli natomiast silnik gaśnie to juz gorzej, wówczas jeśli gaśnie tylko na gazie to pół biedy -też jest to tylko kwestia poprawki regulacji LPG.
Natomiast jeśli obroty ci falują i silnik gaśnie na obu paliwach - to napisano o tym trochę, nie wiem czy się nie mylę z silnikiem AEA na wtrysku jednopunktowym, ale trzeba zdaje się wyczyścić przepustnicę i komputerowo przywrócić do sterownika silnika nastawy wstępne - podstawowe - doczytaj sobie szczegóły używając wyszukiwarki podając kod silnika.
Na koniec uwaga - nigdy się nie zakłada LPG do silnika z taką usterką, bo potem jak się problemy pogłębią to już nie będzie tak łatwo dojść czy winna jest instalacja LPG czy fabryczne sterowanie silnikiem
pablomed
Members

Postprzez Mateusz18 » 25 paź 2012, o 08:48

dzięki za odpowiedź jest to silnik AEE na benzynie silnik pracuje bardzo dobrze każde przełączenie go na LPG powoduje zgaśnięcie silnika.
Tylko już przed założeniem LPG ciepły silnik miał niskie obroty.
Mateusz18
Czytacz

Postprzez pablomed » 26 paź 2012, o 22:24

nie no to w tym wypadku prawdopodobnie starczy wzbogacić mieszankę na wolnych obrotach. Ja też mam w 2.0 wolne około 600 i nic się nie dzieje złego.
Nie napisałeś co to za instalacja gazowa, jeśli sekwencja to potrzeba sprzętu do takiej operacji więc pewnie wizyta u gazownika. Jeśli II generacja - to śmiało możesz po troszku poregulować śrubą na parowniku - nic nie zepsujesz ale staraj się zapamiętać ile obrotów kręcisz żeby w razie niepowodzenia wrócić do punktu wyjściowego, jeśli się uda to też warto przejechać się się do gazownika bo jeśli wzbogacisz tą śrubą mieszankę na wolnych to odbije się to troszkę na nadmiernym podawaniu LPG również od obciążeniem i może więcej palić - ale tak praktycznie - raczej tak się nie stanie
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)