Witam.
Proszę o pomoc bo ani ja ani kilku mechaników z którymi rozmawiałem nie mają pojęcia co się dzieje.
Silnik czasem wariuje, obroty same się podnoszą, lub skaczą cyklicznie.
Kiedy silnik pracuje na benzynie to na luzie obroty skaczą mi z podstawowych 800 do 1600 obr/min, jak to napisałem skoki są cykliczne, w trakcie jazdy także obroty skaczą gdyż wyczuwalne są małe szarpnięcia i nie ważne na jakich obrotach podczas jazdy się to dzieje.
Kiedy silnik pracuje zasilany gazem na luzie obroty podnoszą sie do 4000 obr/min i podobnie podczas jazdy, silnik sam dodaje sobie gazu podczas jazdy.
Dzisiaj byłem u jednego z mechaników i wykryliśmy że silnik krokowy biegu jałowego blokuje się na jakiejś pozycji a potem jeszcze bardziej dociska ślimaka który porusza klapkę przepustnicy a do którego jest także zamocowana jest linka gazu. Kiedy zablokuje się bolec który dociska ślimaka to linka jest luźna.
Wydaje się że że silnik krokowy dostaje mylne sygnały i otwiera bardziej przepustnicę ale nie wiem skąd dostaje te sygnały, myślałem że to może sonda lambda, nie wyczuwa udpowiednich ilości tlenu to zmienia skład mieszanki, ale to tylko takie moje luźne myśli.
Może silnik krokowy jest uszkodzony?, nie wiem.
Jeśli mieliście jakieś podobne sytuacje to proszę napiszcie, lub poradźcie co zrobić.
Dzięki