odcinanie zapłonu w 1.4 ABD

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez niktwielki » 23 lip 2011, o 18:37

Witam,
Mam dość ciekawy problem, otóż golf 3 zapala na benzynie i LPG a następnie gaśnie. Dodatkowo na desce rozdzielczej po przekręceniu kluczyka nie zapalają się żądne kontrolki następuje to dopiero przy rozruchu silnika. Raz udało mi się odpalić silnik na LPG więc z mechanicznego punktu widzenia wszystko wydaje się dobre. Proszę o pomoc
niktwielki
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 23 lip 2011, o 22:14

jaka instalacja lpg?

auto gasnie na bezynie?
prawdopodobnie zle ustawiona dawka lpg
zapchany filterek czy inne dziadostwo
niewiem jak długo masz instalacje ale warto odwiedzic na początek gazownika

z kontrolkami nie pmoge cos gdzie snie ztyka :-|
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez prezesik » 24 lip 2011, o 09:17

Wg mnie jak jest problem z kontrolkami na desce (nie zapalaja sie po lekkim przekreceniu kluczyka tylko pozniej przy rozruchu) to pierwsza przyczyna uszkodzonej kostki stacyjki. Koszt nowej 15-20 zeta.
prezesik
Members

Postprzez niktwielki » 24 lip 2011, o 13:10

Wczoraj rozebrałem obudowę kierownicy. Po zwarciu przewodów na kostce od stacyjki (czerwony i czarny) kontroli zaczęły świecić, wziołem wszystko wyczyściłem i zasmarowałem (uwaga na czerwony przewód). Obecnie samochód odpala bez problemu. Jaka kombinacja połączenia przewodów na kostce doprowadziła by do odpalenia samochodu bez używania kluczyka?
niktwielki
Berbeć

Postprzez prezesik » 24 lip 2011, o 23:35

Wiem, ze dwa musisz razem zewrzeć, aby zaświeciły się kontrolki, wtedy tylko dotykasz trzecim uruchamiając rozrusznik i silnik odpalony. Kolorów kabli ci nie podpowiem, bo nie wiem.
prezesik
Members

Postprzez niktwielki » 25 lip 2011, o 18:20

Czerwony i czarny to zapłon a prawdopodobnie uruchomienie rozrusznika następuje za pomocą kabelka czerwono-czarnego. Jeszcze rozruchu z kabelków nie testowałem ale jak się znów coś ........ to z pewnością będę próbował i napisze jak w rzeczywistości jest.
niktwielki
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)