Odpalanie na gazie - groźne?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez mani51 » 1 lut 2010, o 19:13

pawelek03576 napisał(a):latem śmiało można odpalać na gazie

co też robię i nie ma żadnych problemów.

a co do zapiekających się wtryskiwaczy i problemów z pompą to po pierwsze zdarza się że przegonię samochód na benzynie bo np braknie gazu i to nawet często a poza tym mam zamontowany przekaźnik odcinający zasilanie pompki po przełączeniu na gaz więc nawet przy pustym baku nic jej się nie stanie.

a co do gaśniecia na benzynie to jeszcze jedno pytanko - czy dzieje się tak tylko gdy jest zimny silnik czy po rozgrzaniu też. Bo jeśli tylko na zimnym to może nie masz ssania tzn dosyć często chyba spotykane problemy z czujnikiem temperatury. Ja bym od tego zaczął tzn po pierwsze wypiąć wtyczkę od czujnika i sprawdzić czy jest jakaś różnica.
mani51
Members

Postprzez PabloSBT » 1 lut 2010, o 20:00

pawelek03576 napisał(a):
PabloSBT napisał(a):jeśli będziesz odpalał na gazie to siądzie ci pompa paliwowa wężyki którymi płynęła benzyna mogą się pozatykać lub pozałamywać i wtryskiwacze padna a do tego membrany ci szybciej siądą w parowniku i możesz silnik zajechać odpalając cały czas na gazie :) więc radze starać się naprawić samochód żeby na benzynie też odpalał bo jak ci gazu braknie to zawsze mozesz kawałek na benzynie pojechać a jak masz tylko lpg to lipa

jak mogą się pozatykać lub pozałamywać wężyki paliwowe jak pompa cały czas działa tylko paliwo wraca do zbiornika przelewem bo wtryskiwacz się nie otwiera ?? odpalanie przy niskich temperaturach na gazie może być szkodliwe i jest bo padnie membrama w parowniku ale ludzie nie wypisujcie o rzeczach o których nie macie pojęcia !! latem śmiało można odpalać na gazie :-) . najlepiej gdy w instalację gazową jest wpięty czujnik temperatury który nie pozwala przełączyć na gaz w zbyt niskiej temperaturze

a sory mój błąd nie przeczytałem że mu pompa chodzi
a propo znawcy jak mi sie na gaz przełącza dopiero jak silnik osiągnie 12 stopni i przekrocze 2000obr to jak bym benzyny nie miał to nie odpale samochodu ?? bo mam taki przełącznik http://www.allegro.pl/item889312988_ste ... ml#gallery i jak wcisnam to G to się wyłącza gaz i działa tylko na benzynie
PabloSBT
Members

Postprzez pawelek03576 » 1 lut 2010, o 20:07

PabloSBT, właśnie mam taki sam przełącznik i też nie mam możliwości odpalenia na gazie ale z tego co wiem to on ma taką opcję tylko gazownik musi ją odblokować przez centralke
pawelek03576
Gaduła

Postprzez PabloSBT » 1 lut 2010, o 21:01

pawelek03576 napisał(a):PabloSBT, właśnie mam taki sam przełącznik i też nie mam możliwości odpalenia na gazie ale z tego co wiem to on ma taką opcję tylko gazownik musi ją odblokować przez centralke

ja gadałem kiedyś z gazownikiem to powiedział mi że sie nie da na gazie odpalać przy mojej instalacji ;| a ta centralka mnie wkurza ani nie pokazuje rezerwy dobrze bo po przejechaniu 100 KM świeci rezerwa a na butli robie ponad 300. Jak by ci to odblokowali to daj znać bo też bym chciał sobie zrobić takie coś żeby dało się z gazu odpalić bo po co latem ruszać z benzyny :-|
PabloSBT
Members

Postprzez pawelek03576 » 1 lut 2010, o 22:31

PabloSBT, już wiem jak odpalić na gazie (sposób przetestowany) :) (google wszystko wie)
więc tak, włączamy zapłon przyciskamy guzik od gazu jeden raz żeby kontrolki zgasły, następnie wciskamy guzik drugi raz i trzymamy tak długo aż zielona kontrolka przestanie mrugać a zacznie świecić i odpalamy, ale trzeba troszke dłużej zakręcić.
Ale niestety jest to zbyt czasochłonne żeby odpalać tak za każdym razem
DOTYCZY STEROWNIKA BINGO M
pawelek03576
Gaduła

Postprzez pablomed » 1 lut 2010, o 23:04

dodam tylko że najstarsze Bingo nie miały możliwości ustawić w opcjach możliwości awaryjnego odpalania na gazie
pablomed
Members

Re: Odpalanie na gazie - groźne?

Postprzez terfox » 2 lut 2010, o 16:24

odpalaj śmiało, kolega ma golfa 2 odpala już 5 rok z gazu, ja mojego odpalam 3 rok. Jeśli chodzi zaś o szkodliwość dla silnika to ona nie istnieje. Nie słuchaj co piszą bo bzdury mówią ci co ich kolega mówił że jemu kolega mówił że gazownik z bramy mu mówił. Podczas testów instalacji gazowych wyszło iż gaz w mniejszym stopniu zużywa silnik jak bęnzyna przy rozruchu poczytaj poszukaj w google. W momencie kiedy słyszysz cyknięcie musi być rozruch i powinien zapalić bez dotykania gazu, jeśli spóżnisz się sekundę lub 2 zimny gaz powoduje słabe mieszanie z powietrzem i dlatego trzeba trochę dużej pokręcić. Ale pamiętaj raz w tygodniu musisz odpalić na benzynie aby się wyczyścił. Warunki do odpalania, dobry olej, czysta odma. Nie pisać mi tu że się nie odpala bo żaden z was nie jest w stanie udowodnić że jakkolwiek awaria jest od odpalania na gazie. Jak komuś jakieś części walą w maskę to znaczy że wóz mu się sypie a nie gaz wywala.
terfox
Czytacz

Postprzez Ryjek » 2 lut 2010, o 16:35

a ja uwazam ze jak 9/10 ludzi mowi ze nie odpala sie na gazie w zimie to cos w tym musi byc w kazdym micie jest troche prawdy a jak stac kogos na ryzyko to niech sie bawi, mi nie zal wydac te 20 zeta miesiecznie na benzyne do rozruchu i spac spokojnie, jak kto woli :D
Ryjek
Badacz tematu

Postprzez terfox » 2 lut 2010, o 16:53

w poście koleś się nie pyta czy kogoś stać czy nie na 20 zeta, wkurza mnie to że zawsze kogoś kolega to kogoś wujek to , dawajcie argumenty i dowody a nie wypisujecie bzdury. Kącik zwierzeń jest na pudelku.pl To jest forum aby doradzić gościowi bo ma problem z odpalaniem na benzynie a nie z uzbieraniem 20 zeta.
terfox
Czytacz

Postprzez PabloSBT » 2 lut 2010, o 20:25

pawelek03576 napisał(a):PabloSBT, już wiem jak odpalić na gazie (sposób przetestowany) :) (google wszystko wie)
więc tak, włączamy zapłon przyciskamy guzik od gazu jeden raz żeby kontrolki zgasły, następnie wciskamy guzik drugi raz i trzymamy tak długo aż zielona kontrolka przestanie mrugać a zacznie świecić i odpalamy, ale trzeba troszke dłużej zakręcić.
Ale niestety jest to zbyt czasochłonne żeby odpalać tak za każdym razem
DOTYCZY STEROWNIKA BINGO M

no właśnie mi kolega z pracy mówił że jego brat jakoś tak startuje z gazu ale ja za krótko trzymałem ten przycisk od centralki :) u mnie też idzie odpalić z gazu :-P dzieki za info :drunk:
i wcale nie trzeba dłużej czekać na odpalenie u mnie tak samo pali jak z benzyny tylko coś pukało w butli jak przełączyłem :D
PabloSBT
Members

Postprzez pawelek03576 » 2 lut 2010, o 22:54

PabloSBT napisał(a):i wcale nie trzeba dłużej czekać na odpalenie u mnie tak samo pali jak z benzyny tylko coś pukało w butli jak przełączyłem
to elektrozawór puka więc się nie bój :-D
pawelek03576
Gaduła

Postprzez PRUSAK » 12 mar 2010, o 17:08

i w końcu koles nic nie wie dlaczego mu gasnie na benzynie :lol:
PRUSAK
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)