Odpalanie na gazie - groźne?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez przem_uc » 30 sty 2010, o 19:45

Witam, przejrzałem mnóstwo postów nt. kłopotów z odpalaniem, bo mam ten problem, że nie odpala na benzynie. Dlatego odpalam na gazie (co też nie jest przy tych temperaturach łatwe). Czy mogę przez to narobić więcej szkód?

II pytanie:
Ludzie radzą, żeby (poszukując przyczyny czemu nie odpala na benzynie) sprawdzić przekaźnik pompy. Jak to zrobić - jak go wyciągnę, to na co zwrócić uwagę? Proszę o łopatologiczne wskazówki.
Pozdrawiam.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez v1rooz » 30 sty 2010, o 20:04

moze ci reduktor sie rozpieprzyc, i dlaczego nie odpalasz na benzynie ? od tego przeciez jest.
v1rooz
Members

Postprzez przem_uc » 30 sty 2010, o 20:39

Nie daje rady odpalić na benzynie. Po włączeniu dział sekundę, ale niemal natychmiast gaśnie.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 30 sty 2010, o 21:16

będziesz tylko musiał częściej zmieniać membrany w parowniku. poza tym nic się nie stanie ani z instalką ani z silnikiem.

a chodzi w ogóle na benzynie? tzn czy jak już zapalisz na gazie to możesz go na benzynę przełączyć czy wtedy zgaśnie?
mani51
Members

Postprzez przem_uc » 30 sty 2010, o 21:54

mani51 napisał(a):a chodzi w ogóle na benzynie? tzn czy jak już zapalisz na gazie to możesz go na benzynę przełączyć czy wtedy zgaśnie?

niestety jak przełączam na bene, to gaśnie
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez pawelek03576 » 30 sty 2010, o 23:06

przem_uc, posłuchaj czy pompa paliwowa działa dobrze by było jak ktoś by Ci pomógł -> posadź kogoś za kierownicą a sam otwórz bagażnik i niech ten "ktoś" włączy zapłon, w tym momencie powinna się włączyć pompka na kilka sekund jeśli się nie włącza to padła sama pompka (często siada jak sie jeździ na gazie i jest mało paliwa w zbiorniku) albo coś z elektryką
pawelek03576
Gaduła

Postprzez przem_uc » 30 sty 2010, o 23:55

pompa działa - tzn. słychać że załącza po przekręceniu kluczyka, natomiast nie wiem czy podaje paliwo
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez Szakal » 31 sty 2010, o 14:38

Od odpalania na gazie szybciej się zużywa instalacja LPG mi koleś powiedział że jak będę odpalał notorycznie na gazie to skreśla 2 letnią gwarancje no i zapiekają się wtryskiwacze w silniku co innego jak raz kiedyś odpalisz na gazie bo nie dopilnowałeś benzyny w zbiorniku to nic się nie stanie! Radzę pilnować poziomu benzyny powinno być 1,4 zbiornika ja utrzymuje ten poziom jak wskazówka na rezerwę wchodzi to zalewam za 30 zł i spokój jeżdżę 2 lata i pompka śmiga bez problemu a mój sąsiad ciągle rezerwa i już 2 pompki wymieniał więc lepiej zalać benzynę za 30 zł niż pompkę wymieniać ^^
Szakal
Berbeć

Postprzez Ryjek » 31 sty 2010, o 18:39

nie wiem czy to ma sens ale ostatnio jak kolega odpalil na gazie na zimnym silnikow to bylo tylko slychac buuum i az maska zaruszalo po otworzeniu maski jakas czesc normalnie wyleciala w powietrze ze az w masce sie bojla zrobila. nie wiem co to za czesc byla;/ dodam ze na benzynie normalnie auto do teraz jezdzi.
Ryjek
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 31 sty 2010, o 20:58

jeśli będziesz odpalał na gazie to siądzie ci pompa paliwowa wężyki którymi płynęła benzyna mogą się pozatykać lub pozałamywać i wtryskiwacze padna a do tego membrany ci szybciej siądą w parowniku :) więc radze starać się naprawić samochód żeby na benzynie też odpalał bo jak ci gazu braknie to zawsze mozesz kawałek na benzynie pojechać a jak masz tylko lpg to lipa
Ostatnio edytowano 1 lut 2010, o 18:22 przez PabloSBT, łącznie edytowano 1 raz
PabloSBT
Members

Postprzez pawelek03576 » 31 sty 2010, o 22:56

PabloSBT napisał(a):jeśli będziesz odpalał na gazie to siądzie ci pompa paliwowa wężyki którymi płynęła benzyna mogą się pozatykać lub pozałamywać i wtryskiwacze padna a do tego membrany ci szybciej siądą w parowniku i możesz silnik zajechać odpalając cały czas na gazie :) więc radze starać się naprawić samochód żeby na benzynie też odpalał bo jak ci gazu braknie to zawsze mozesz kawałek na benzynie pojechać a jak masz tylko lpg to lipa

jak mogą się pozatykać lub pozałamywać wężyki paliwowe jak pompa cały czas działa tylko paliwo wraca do zbiornika przelewem bo wtryskiwacz się nie otwiera ?? odpalanie przy niskich temperaturach na gazie może być szkodliwe i jest bo padnie membrama w parowniku ale ludzie nie wypisujcie o rzeczach o których nie macie pojęcia !! latem śmiało można odpalać na gazie :-) . najlepiej gdy w instalację gazową jest wpięty czujnik temperatury który nie pozwala przełączyć na gaz w zbyt niskiej temperaturze
pawelek03576
Gaduła

Postprzez przem_uc » 1 lut 2010, o 10:04

Witam.
Wczoraj poszedłem do wozu i ustaliłem jedną rzecz - jak silnik pracuje na niskich obrotach (na gazie) to po przełączeniu na benzynę gaśnie. Natomiast jak obroty trzymałem powyżej 2 tysięcy i przełączyłem na benzynę to pracował (tzn. nie zgasł). Czy to znaczy że pompa działa a niemożność odpalenia na benzynie wynika z czegoś innego? I jak szukać przyczyny?
przem_uc
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)