odpalanie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

odpalanie

Postprzez firael » 23 paź 2012, o 23:58

witam, mam taki problem, ze auto nie chce odpalac. Naladowalem pusty akumulator, odpalilem bez problemu, pojechalem w jedno miejsce, po 2godz chce odpalic i nic, jakby akumulator byl wyladowany.
Akumulator do wymiany, czy problem moze lezec gdzies indziej?
firael
Berbeć

odpalanie

Postprzez trollu » 24 paź 2012, o 00:27

Aku może być na wykończeniu ale przeważnie jeżeli jest zasiarczony albo ma pozapadane cele to przy ładowaniu praktycznie nie bierze prądu, strasznie szybko spada pobór prądu (niby szybko się ładuje) albo po prostu gotuje się elektrolit. Możesz mieć też gdzieś jakieś zwarcie i prąd z aku się rozchodzi po aucie. ściągnij jedną klemę, miernik uniwersalny do łapki, ustawiasz na pomiar amperów i "wpinasz" w szereg czyli jeden kabel do klemy drugi do słupka aku. nie pamiętam ile powinno być max (jakieś setne A chyba) ale jeżeli rozładowanie aku wynika z zwarcia to pewnie trochę wyskoczy
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez Emiczka » 24 paź 2012, o 11:09

No też akumulator ale jak ja miałam takie problemy się okazało, że alternator nie ładował i szybko ten akumulator się rozładowywał.
Kolego zrób jak ci pisał kolega i tyle. :) jak będzie wszystko ok to wydaje mi się ze coś z alternatorem ale mogę się mylić,
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB

Postprzez trollu » 24 paź 2012, o 15:19

co do altka, miernik na wolty, zakres 20v obroty na 2000 wszystko powyłączane i mierzymy napięcie na klemach, można zobaczyć jakie jest napięcie z włączonymi światłami, radiem i nawiewami, powinno być 14 z groszem, wtedy mamy prawidłowe ładowanie. Jednak
firael napisał(a):po 2godz chce odpalic i nic

tutaj altek raczej nie ma nic do rzeczy ;-)
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)