Odparownik LPG a brudy się w nim znajdujące

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez pawloxd » 29 mar 2012, o 20:28

Siema kupiłem golfa z instalacją gazową i dowiedziałem się że trzeba czasami wyczyścić odparownik bo zbierają się tam różne brudy.
Jeżeli będzie on mocno zanieczyszczony samochód może więcej palić lub nierówno chodzić.
I pytanie czy można zrobić to samemu wiem że pod spodem jest taki zaworek który się prawdopodobnie odkręca i te brudy ściekają. Robiliście to już ? ;-)
Nowy front [SMOKED HALO + H4] MOJA BRYCZKA ----> https://www.golf3.pl/moj-golf/granatowy-wozek-pawlo-t43823.html
pawloxd
Czytacz

Postprzez thomasg » 29 mar 2012, o 20:42

możesz to zrobić samemu, parownik powinien być ciepły, mazut i inne syfy są rzadsze i lepiej ściekają, postaw równo auto i działaj . Jeśli instalacja przez kilka lat była traktowana przez jakiegoś buraka po macoszemu to prawdopodobnie parownik będzie do regeneracji ( wymiana membran itd ) lub wymiana całego. Samo spuszczenie syfu nie zawsze daje poprawę .
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez pawloxd » 29 mar 2012, o 20:44

A przy spuszczaniu tego syfu trzeba zakręcić jakiś zawór w butli bo też się doczytałem czegoś tego..
Nowy front [SMOKED HALO + H4] MOJA BRYCZKA ----> https://www.golf3.pl/moj-golf/granatowy-wozek-pawlo-t43823.html
pawloxd
Czytacz

Postprzez thomasg » 29 mar 2012, o 20:47

nie
zawór zakręcasz jak byś chciał wymieniać filterek, zakręcasz, odpalasz , czekasz aż zgaśnie z powodu braku gazu i wtedy wymieniasz, masz pewność ze się nie poparzysz jak wycieknie przy rozkręcaniu.
thomasg
Gaduła

Postprzez pawloxd » 29 mar 2012, o 20:51

Aha to dzięki jutro spróbuje to zrobić. W sumie na gazie chodzi równo pali też nie dużo może parownik nie jest w takim złym stanie :D
pawloxd
Czytacz

Postprzez thomasg » 29 mar 2012, o 20:57

Jak chodzi dobrze to po co kopać ? W sumie profilaktycznie możesz sobie spuścić , a nuż nic nie wyleci :-P
thomasg
Gaduła

Postprzez Kezior » 31 mar 2012, o 13:18

Jakbyś chciał się pobawić i zregenerować to tu masz poradnik, wszystko kumato opisane http://www.samnaprawiam.com/poradniki-3 ... a-lpg.html
Kezior
Berbeć

Postprzez endru » 4 kwi 2012, o 15:15

tez chcialem u siebie spuscic ten syf ale nie idzie odkrecic tej sruby tak zacisnela sie a w dodatku ona jest plastikowa wiec niczym nie da sie za mocno scisnac bo mozna polamac. Poczekam narazie az cieplej bedzie to moze cos wymysle :P
Golf 3 1.4 (ABD - 1H1) zagazowany
endru
Czytacz

Postprzez prezesik » 4 kwi 2012, o 18:03

endru napisał(a):tez chcialem u siebie spuscic ten syf ale nie idzie odkrecic tej sruby tak zacisnela sie a w dodatku ona jest plastikowa wiec niczym nie da sie za mocno scisnac bo mozna polamac. Poczekam narazie az cieplej bedzie to moze cos wymysle :P

WD-40 i próbuj - musi się odkręcić. Dla pewności jedź do jakiegoś gazownika i zakup samą tą śrubę, jeżeli już miałaby się urwać - mają na pewno.
prezesik
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)