odpięcie sondy Lambda ?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

odpięcie sondy Lambda ?

Postprzez przemke » 17 kwi 2014, o 15:14

Jak w temacie. Gazownik powiedział, że mam uszkodzoną (lub jakiś kabel przy niej). Faktycznie spalanie ostatnio skoczyło wyraźnie. W zasadzie zamówiłem już nową Boscha za 175zł (najwyżej oddam) ale zastanawiam się czy wypięcie w ogóle tej sondy w cholerę stworzy jakiś problem ? (zakładając, że nie będzie regulacji żadnej gazu tak jak nie było przez ostatnie ponad 2 lata i byo ok ;)

mam instalacje II gen. AG centrum. Silnik 1.8aam
przemke
Badacz tematu

odpięcie sondy Lambda ?

Postprzez trojeczkaGT » 17 kwi 2014, o 17:03

a nie lepiej znalesc wade w sondzie ? moze wtyki sie posypaly lub kabelek oderwal, zobaczenie tego nic nie kosztuje.

chyba ze Ci nie zalezy na golfie tylko ma jechac to mozesz odpiac sonde i wstawic srube od lpg i bedzie palil tyle co mu dasz. ale silnik bedzie mial lipe.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez przemke » 17 kwi 2014, o 19:04

Niestety Rudy Roman zabierze go raczej zanim silnik się posypie. Nie mam za bardzo kasy ale kupiłem to chyba założymy bo tamten zamiennik był raczej słabiutki
przemke
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 17 kwi 2014, o 22:40

przemke, nic nie napisałeś czy chodzi ci o pracę na LPG czy na benzynie? Sonda powinna być, jeśli wszystko będzie działać jak należy do szybko oszczędzisz na koszcie paliwa.
pablomed
Members

Postprzez przemke » 18 kwi 2014, o 06:57

No tak też myslałem dlatego zamowilem tego boscha (jak by byl za 3stowy to juz bym zrezygnowal).
Chodzi o pracę na jednym i drugim ;)
przemke
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 20 kwi 2014, o 09:44

no i dobrze, tylko jedna rzecz, uniewrsalna sonda Boscha powinna trochę więcej kosztować, w sklepie jakieś 220-240 zeta. Upewnij się czy nie zakupiłes podróby, fotki jak poznać oryginał znajdziesz gdzieś w necie.
pablomed
Members

Postprzez przemke » 21 kwi 2014, o 00:22

Kupiłem dydekowaną sondę, nie pomyślałem nawet, że mogą być podróby
przemke
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 21 kwi 2014, o 22:31

kolego prawdziwie dedykowanej sondy Boscha czyli z wtyczką i odpowiedniej długości kablem nie kupiłeś bo kosztuje ponad 2x więcej, za ta cenę mogłeś dostać uniwersalną, w sklepie tyle kosztuje np dobra uniwersalna magneti marelli , trochę więcej NGK/NTK a Bosch jest najdroższy. Uniwersalna tzn masz kabelki i złączki żeby je zaciskając połączyć ze starymi odciętymi przy wtyczce kablami (nie lutuje się). Upewnij się montaż kiepskiej sondy to strata czasu i nerwów, a za tą cenę uczciwej sondy Boscha dedykowanej to nawet nie marz sobie że nabyłeś. Może uniwersalna Boscha gdzieś na allegro albo w hurtowni mogłaby tyle kosztować
pablomed
Members

Postprzez przemke » 22 kwi 2014, o 01:27

Kupiłem dokładnie taką jak w tej ofercie ponizej, za 175zl ze sklepu autoakcesoria http://www.autoakcesoria24.pl/firma.html
http://allegro.pl/sonda-lambda-vw-golf- ... 88061.html
Nie wiem skąd u Ciebie taka pewność co do cen, być może jest zwyczajnie tańsza bo te jednoprzewodowe już nie schodzą ?

ogólnie wstępnie wygląda na to, że spalanie spadło i nierówna praca silnika na zimnym też
ale potwierdzę jeszcze jutro po tankowaniu

[ Dodano: 2014-04-27, 12:25 ]
Generalnie - oryginał czy nie - muszę przyznać, że silnik odżył po wymianie tej sondy. Spalanie spadło do optymalnej normy (9-10l/100 autostrada ok. 11,5l) oraz przede wszystkim praktycznie zniknęło szarpanie i gaśnięcie silnika na zimnym, z którym męczyłem się już chyba z dwa lata w przekonaniu, że to uszczelniacze zaworów i szarpie dopóki nie przepali spływającego oleju (taką diagnozę kiedyś dostałem;) A problem był zwłaszcza kiedy było zimniej/wilgotniej.
Wszystkiemu musiała być winna poprzednio wymieniona sonda zamiennik "hans pries germany" ;) (produkcja brazylijska). Regulację gazu olałem więc nie było okazji, żęby mi ktoś problem z tą sondą uświadomił

Trzymajcie się z daleka od tego badziewia !
przemke
Badacz tematu

- - - https://slubne.pl/suknie-slubne/

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)