olej jak rozpoznac

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

olej jak rozpoznac

Postprzez k-m-r1 » 31 sie 2009, o 13:55

mam olej który trzeba by zmienić z racji przebiegu i teraz moje pytanie jaki syntetyk czy półsyntetyk?
mam lpg silnik 1.4 przebieg 165 tys poprzedni właściciel nie wie jaki był wlany.
jeśli idze o markę będe chciał z Motula wybrać albo Mobil tylko co wybierać gdy nie wiem.
jest jakiś sposób by poznać typ oleju? w jakiś chłopski sposób
k-m-r1
Weteran

olej jak rozpoznac

Postprzez Legionista » 31 sie 2009, o 14:31

k-m-r1, jeśli nie wiesz to daj półsyntetyk mobil super S....
Bo nie poznasz teraz jaki był lany olej...
Legionista
Members

Postprzez k-m-r1 » 31 sie 2009, o 19:20

Legionista napisał(a):k-m-r1, jeśli nie wiesz to daj półsyntetyk mobil super S....
Bo nie poznasz teraz jaki był lany olej...

a jak bym chciał wlac syntetyk?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Procent » 31 sie 2009, o 19:49

syntetyk to do nowych aut się leje. Za duży przebieg żeby wlać full syntetyk bo będzie za rzadki. Ja miałem kiedyś Opla z przebiegiem 75 tys km i już wlewałem pół syntetyk
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez dzilo » 31 sie 2009, o 20:27

Procent napisał(a):syntetyk to do nowych aut się leje. Za duży przebieg żeby wlać full syntetyk bo będzie za rzadki. Ja miałem kiedyś Opla z przebiegiem 75 tys km i już wlewałem pół syntetyk

jakos nie przekonuje mnie takie duzy mały przebieg

k-m-r1 zalej do niego olej taki jaki przewiduje producent auta i po sprawie moje zdanie
dzilo
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 1 wrz 2009, o 06:47

i chyba tak zrobie
zapytam odrazu czy bawic sie w podcisnieniowe wymienianie oleju czy poprostu spuscic korkiem?
na czym polega to podcisnieniowe wymienianie? chgyba preżone powietrze gdzies wdmuchują co?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 1 wrz 2009, o 08:07

k-m-r1 napisał(a):na czym polega to podcisnieniowe wymienianie?
wysysają olej przez otwór na bagnet.
pablomed
Members

Postprzez k-m-r1 » 3 wrz 2009, o 15:39

wymieniłem olej sam
moje zdziwienie jest ogromne zlałem nieco ponad 2 litry oleju a wlałem około 3 litrów na bagnecie przez zlaniem miałem wskazania prawie max a teraz tak samo jest o co tu biega?
k-m-r1
Weteran

Postprzez Tomuś » 3 wrz 2009, o 16:07

Te ponad 2 litry kture zlałeś to troche mało, znaczy ze miełeś mały nie dobór oleju bo w 1.4 wchodzi jakies 3.5 litra. Piszesz że nowego oleju wlałeś 0k 3 litrów a puźniej ubyło, to dlatego że olej rozlał się po silniku i filtrze jeśli go wymieniłeś i tam jego część została a nie wruciła do miski :-D dolej troche i gitara :-)
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez Procent » 3 wrz 2009, o 16:25

Wlewasz olej. Odpalasz na 10 sekund, sprawdasz olej i jak brakuje na bagnecie to wtedy dolewasz. Podstawowa czynność przy wymianie oleju. 3,5 litra wchodzi
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez k-m-r1 » 4 wrz 2009, o 07:05

zle mnie zrozumieliście przed wymianą na bagnecie miałem prawie max bez 1 mm teraz zalałem na maxa nowym olejem odpaliłem dolałem i z 4 litrów zostało mi 1 na bagnecie mam zalane na maxa

sprawdzałem miska nie jest wgnieciona bo jak by była to sprawa jasna że zmniejszyła sie pojemność
dziwi mnie losc zlanego oleju
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)