Olej w okolicy korka wlewu oleju i uszczelki głowicy.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez majuDJ » 3 kwi 2009, o 22:35

Ostatnio zobaczyłem w swoim silniku !,6 AEE wyciek oleju, z korku wlewu oleju oraz cała okolica uszczelki pod głowicą. Największy wyciek jest z lewej strony strony w okolicach paska rozrządu i plastikowej obudowy. Jaki jest koszt uszczelki pod głowice do silnik 1.6 AEE. Olej był wymieniany 2 tys km na Castrol Magnatec 10W40. Poziom oleju jak na razie nie spadł. Objawy pokazały sie w ostatnich dniach ciepłych, zauważyłem tez spadek poziomu płynu chłodniczego z maximum na minimum. Czy to na pewno jest uszczelka pod głowicą, jaki jest koszt kupna tej uszczelki i naprawy, Czym grozi jazda jeśli nie podejmę żadnych kroków???
majuDJ
Czytacz

Postprzez prezesik » 3 kwi 2009, o 23:20

Pierw wymień uszczelkę pod pokrywa zaworów,
prezesik
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 4 kwi 2009, o 00:54

Uszczelka pod głowicę to koszt około 30zł ale robota to koło 300zł bo jest co rozbierać a nikt co się tego uczył przez 4 czy więcej lat nie będzie robił tego za darmo....

Tak jak już kolega napisał zacznij od wymiany uszczelki pod klawiaturą (pokrywa zaworów). Mówisz też że masz wyciek koło paska rozrządu to zdejmij osłonę plastikową i popatrz czy przez któreś z kół pasowych co wychodzą z bloku silnika nie ma wycieku bo to też tamtędy może lać bo tam są takie uszczelniające simeringi, zalecali mi je tez wymienić przy rozrządzie ale ja zrezygnowałem

Ubytek płynu mógł byc spowodowany dodatnimi temp, ale jeśli dalej będzie brał wode to znaczy że uszczelka pod głowicą padła...

Czy to grozi...nie jestem mechanikiem ale na pewno niczym przyjemnym... Jak masz jakiegoś zaufanego znajomego mechanika to podjedź, pokaż i on Ci doradzi
marcinkoz2910
Members

Postprzez majuDJ » 4 kwi 2009, o 02:13

Możecie podać jakiś link do sklepu z częściami lub allegro bo ja znalazłem tylko taką za 90zł http://www.allegro.pl/item593411609_vw_ ... s_0zl.html tylko tam pisze że do silnika 1.6 ABU, będzie pasował do AEE???
majuDJ
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 4 kwi 2009, o 09:09

majuDJ, wejdz na stronkę IntreCars-u i tam popatrz

Wiesz może się troszkę zagalopowałem i napisałem uszczelkę pod głowice a cenę podałem uszczelki pod klawiaturę, ale tam sprawdzisz i bedzie wszystko wiadomo
marcinkoz2910
Members

Postprzez opolanin » 4 kwi 2009, o 09:22

majuDJ, jak to będzie uszczelka pod głowicą to pamietaj by mechanik dał Ci jakąś gwarancję na robotę na pisemku, będzie marudził ale przyduś go i warto od razu wymienić w głowicy uszczelniacze, koszt niewielki, pozdrawiam
opolanin

Postprzez mani51 » 4 kwi 2009, o 09:51

majuDJ, nie ruszaj narazie tej uszczelki pod głowicą tylko zmień pod pokrywą zaworów i ten uszczelniacz na wałku rozrządu. Jedyne miejsce z którego może lać się olej spod uszczelki głowicy to lewy róg bo tylko tam jest kanał olejowy. Dopóki płynu ze zbiorniczka nie wywala przez korek to ja bym uszczelki nie ruszał. Poszukaj jakiegoś innego wycieku najlepiej po odpaleniu zimnego silnika obserwuj wszystkie połączenia węży a szczególnie przy tym plasikowym króćcu przy głowicy.

A to że nawet przez korek poszedł olej może oznaczać że zatkaną masz odmę i w skrzyni korbowej oraz nad zaworami robi się spore nadciśnienie

posprawdzaj to a dopiero bierz się za uszczelkę pod głowicą
mani51
Members

Postprzez dziabi3 » 6 kwi 2009, o 17:56

kolego ja mam ten sam problem ze olej jest na rancie bloku od strony rozrządu i obudowy rozrządu

ale w moim przypadku kłania się uszczelniacz wałka rozrządu to on tak cieknie

a z tego co widzę masz taki sam silnik jak ja tylko 1,6

<wygląd ten sam silnika>
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez Nelson » 6 kwi 2009, o 19:24

uszczelka pod glowice golf 1,6 80 zl a pod klawiature tyle samo . wiem bo nie dawno to robilem a robocizna jak samemu zrobisz to tylko na piwo wydasz :hyhy: a ciezka sprawa to nie jest :hyhy:
Gofer......:D
Nelson
Czytacz

Postprzez dziabi3 » 9 kwi 2009, o 19:41

kolego a planowałeś głowice??

jeśli nie to proszę napisz czy nie cieknie bez planowania
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)