Parametry Sondy pod Vag

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Parametry Sondy pod Vag

Postprzez Pawełgolfgreen » 9 lip 2012, o 09:26

Witam. Mam pytanie. Wczoraj sprawdziłem golfa pod Vag dokłądnie blok pomiariowy. Czy paremetry sondy 1.0 są prawdiłowe? jest to wynik stały, nie zmieniający sie. Również wyskoczył błąd 00525 oraz 00561. Czy sonda jest sprawna?? na gazie fakt pod kompa podłączałem skacze między ubogą a mieszkankę bogatą
Jestem bokiem prędkości
Pawełgolfgreen
Badacz tematu

Parametry Sondy pod Vag

Postprzez authority » 12 lip 2012, o 23:38

Pawełgolfgreen, jakiej generacji masz instalację LPG? W błędzie 525 pewnie miałeś napisane "short to ground" czyli zwarcie do masy. Jest to normalne zjawisko występujące podczas emulacji sondy lambda. Błąd 561 - Regulacja składu mieszanki, możliwe jest to spowodowane zła regulacją instalacji lpg. Jeśli masz dostęp do kabelka i vagcom'a to możesz usunąć błędy, pojeździć tylko na samej benzynie i wtedy sprawdzić znowu błędy czy coś się pojawi. P.S. Wklejaj najlepiej cały błąd z opisem. :-)
Blok pomiarowy Sonda Factor, czyli współczynnik lambda oznacza czy mieszanka jest idealna czy nie. 1 jest idealna, ale w praktyce spotykałem się z wynikami trochę poniżej 1. Ten blok można traktować bardziej jako ciekawostkę, bo próbkowanie na kablu jest małe. Odczyty z bloku robione były na LPG?
authority
Czytacz

Postprzez pablomed » 12 lip 2012, o 23:58

Pawełgolfgreen, po prostu Vag pokazuje współczynnik lambda a nie napięcie sondy . Współczynnik ma być 1 plus minus 0.02 mniej więcej, im niższy tym bardziej przebogacona mieszanka. Z kolei napięcia lambdy łatwo ocenić w jakimś programie do ustawiania LPG - obrazuje to wykres w kształcie sinusoidy i napięcie to zmienia się cyklicznie w granicach 0.1 0.9 Volta. Najistotniejsza jest szybkość zmiany napięcia z niskiego na wysokie i odwrotnie - powinno to być ok 3 setne sekundy. Natomiast częstość zmian w ciągu sekundy jest różna, na LPG II generacji na wolnych może to być jedna zmiana nawet na 3-4 sekundy, na benzynie znacznie szybciej, kilka na sekundę
pablomed
Members

Postprzez Pawełgolfgreen » 13 lip 2012, o 20:36

Pomiary robiłem na benzynie jak i na gazie po tyle samo wyszło,. niestety robiłem pomiary spalin wynik negatywny,podpinałem pod lpg to samo skacze między ubogą a bogatą. Wymieniłem sondę 4 przewodową na nową,był jednak problem z okablowaniem nie wiedziałem jak podlaczyć przewód szary od lpg więc go zaizolowałem i tyle. Podłączyłem tylko fioletowy do sygnałowego CZARNY. Co się stanie jesli nie podłączyłem Szarego?? Fakt spalanie troszkę spadło w dół za 20 zł zrobiłem 70 km, jazda ekonomiczna. Zapomniałem dodac instalacja 2 generacja komputer bingo s4.
Pozdrawiam
Jestem bokiem prędkości
Pawełgolfgreen
Badacz tematu

Postprzez authority » 13 lip 2012, o 22:19

Sonda powinna skakać pomiędzy bogatą, a ubogą, czyli to jest ok. Sondę podłączasz według tego schematu (str. 6)
Kod: Zaznacz cały
http://oldwww.kme.eu/pdf/InstrukcjaBNGS-pl-1-4__A4.pdf

Jeśli sonda nie będzie podłączona prawidłowo z LPG(kabelek szary lub fioletowy) to komputer będzie sam ustalał skład mieszanki według położenia TPS (czujnika położenia przepustnicy) co jest mniej ekonomiczne i może np. szarpać podczas szybkiego przyśpieszania, albo łapać na chwilę muła po wciśnięciu gazu.
Sprawdź czy szary kabelek jest dobrze podłączony. Krótko mówiąc przecinasz kabelek sygnałowy w sondzie i filetowy łączysz z kablem od sondy, a szary z drugim kablem od E.C.U. Jak wykręciłeś starą sondę była cała czarna w osadzie?
authority
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)