Pilne pomocy!

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Pilne pomocy!

Postprzez kamil13653 » 9 kwi 2012, o 21:32

Witam mam problemik z swoim golfikiem. Golf 1.8 90 lpg Problem wyglada nastepujaco na gazie chodzi na benzynie nie odpala gasnie. na gazie chodzi idealnie .Ujme to tak silnik jest wymieniony na nowy wraz z calym osprzetem. Problem wyglada tak bylem ostatnio z 5 razy pod komputerem i komputer nie pokazuje zadnych bledow. na tamtym starym silniku pokazywalo blad dawkowania . na nowym silniku nic ni epokazuje a chodzi tak samo jak na tamtym ze nie chodzi na benzynie. jesli podepne do niego inna kasete tkzw komputer silnila to chodzi idealnie odpala od strzala przejade max do 70 km i znowu sie dzieje tak samo ze nie chodzi . juz 5 kaset tak zalatwilem ostatnio zauwazylem z mechanikiem ze jesli podepne inny komputer i pochodzi na tym komputerze z 5 minut i go zgasze i podepne swoj stary to chodzi na moim jak igla ale przejade 50 km i znowu nie chodzi. Dodam jeszcze e wymienilem pape paliwa filter paliwa przewody kupulka swiece caly silnik z osprzetem kolektorami sada lambda + komputer od innego golfika co bralem silnik wraz z instalacja co jest na silniku.Odlanczalem kleme bo myslalem ze cos pomorze a nic to nie daje.moim zdanie cos jest z gazem...gaz zakladany 9 miesiecy temu ogolnie mechanicy sa zieleni i twierdza na 50 % ze to moze byc wadiwa instalacja od komputera w co mi sie nie chce wierzycc bo przed gazem wszytsko bylo ok. wyczytalem na forum ze moze byc to sterownik od gazu ze zle imituje impulsy od sondy lambda i komputer glupieje pomocy!
kamil13653
Berbeć

Pilne pomocy!

Postprzez trojeczkaGT » 9 kwi 2012, o 22:42

noooo raczej to bedzie ta emulacja nieszczesna ;/ polecalbym meczyc kaziarzy albo niech wyciagna instalacje.

jezeli zle wlasnie ustawia ta emulacje lub jej nie potrafia ustawic to auto tak jak mowisz po zmianie kompa pochodzi i potem sie kicka po ilus kilosach. tylko odlaczenie klem powinno chyba ten problem rozwiazac chociaz na chwile.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Radzio918 » 9 kwi 2012, o 23:06

Twoje auto przystosowuję się do gazu tzn. przestawia się korekta sondy lambda. Chodzi o to, że jest na gazie zbyt ubogi i komputer silnika próbuje go wzbogacić, lecz nie może ponieważ jest oszukiwany przez komputer gazowy. Gdy odpalasz go na benzynie komputer pamięta ostatnie ustawienia (miał ubogą mieszankę) więc wzbogaca go, co skutkuje zalewaniem, nie równą pracą silnika, gaśnięciem itp.
Mam ten sam problem i rozwiązałem go tak:
Odłączasz od komputera silnika wtyczkę. Przecinasz kabelek 24 (w moim 1.4 ABD u Ciebie pewnie inny) czyli stały plus(ale musisz zobaczyć na schemacie bo jeszcze jakiś przekaźnik jest zasilany stałym plusem). Stały plus wychodzący od komputera podpinasz pod styk 15 (zasilanie po zapłonie).
Powoduje to przy każdym wyłączeniu zapłonu reset komputera, co wiąże się z przywróceniem ustawień fabrycznych i elegancką pracą na benzynie. ;-)
U mnie ta metoda pomogła i działa.
Radzio918
Czytacz

Postprzez rafal1.89 » 11 kwi 2012, o 16:36

A ja proponuje kopić używany sterownik od gazu programik i samemu ostawić. Kabelek z programem na allegro to nie majątek a przyda się na przyszłość.
rafal1.89
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 13 kwi 2012, o 19:53

Jeżeli na gaz masz jeszcze gwarancję , to proponowałbym zrobić taką próbę :
odłączyć sterownik gazu , zrestartować sterownik silnika i pojeździć na samej PB . Jeżeli nie powtórzy się historia to bierz za bety gaziarzy. Moim zdaniem to najtańsza diagnoza . Popieram posty kolegów w sprawie złej emulacji ale z elektryką bym nie kombinował na razie sam bo mogą nie uznać gwarancji , a może walnięty być sterownik gazu :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)