plyn chlodniczy i odma

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

plyn chlodniczy i odma

Postprzez sbn1985 » 18 mar 2011, o 17:37

Witam, od jakiegos czasu dosc szybko ubywa mi plyn od chlodnicy, co moze byc przyczyna?
I drugie pytanie, co to jest odma, w ktorym miejscu sie znajduje i jak ja wyczyscic?

silnik 1.6 / 100 KM (ten rzadko spotykany) z LPG
sbn1985
Berbeć

plyn chlodniczy i odma

Postprzez gbcolin » 18 mar 2011, o 17:50

kolego nie mam 1.6 ale odma będzie zapewne gdzieś przy deklu zaworów i będzie szła od tego dekla gdzieś w dół. będzie w niej zapewne masło i tam powinieneś zapewne mieć taki drucik bierzesz ten drucik wyciągasz kombinerkami dla ułatwienia i czyścisz ladnie, zakladasz i to tyle;]

Zapaprana odma to norma ;]

Płyn chłodniczy który ucieka to sprawdz w kolejności:
Przewody do lpg czy gdzes nie rozszczelnione, niepekniete weze.
Potem ewentualne sprawdzanie czy do zbiorniczka wyrównawczego nie dostaje sie olej lub nie bombluje od dołu bo byłaby to oznaka uszczelki pod głowicą.

jak coś tam dłubniesz daj znać

[ Dodano: 2011-03-18, 16:56 ]
nie pisałes ale moze spuszzales ostatnio płyn, wymieniales czy coś i moze nie jest jeszcze odpowietrzony układ.

[ Dodano: 2011-03-18, 16:58 ]
aha odma to taki gumowy wężyk wchodzący do metalowej zapewne potem u mnie to taki trójnik gumowy.
gbcolin
Badacz tematu

Rocznik: 1997
Silnik: 1.8 aam
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Colleague » 18 mar 2011, o 19:36

Odma odchodzi od dekla zaworów do dolotu lub filtra powietrza i jest to rurka która odprowadza resztki niespalonej mieszanki z silnika ;-)

A co do płynu to zobacz czy nie masz wycieków a jeżeli takowych nie będzie to wtedy zobacz czy nie masz zbyt dużo "smalcu" na korku wlewu oleju jeżeli będzie go znaczna ilość to znaczy że płyn ucieka poprzez uszczelkę pod głowicą .
Pozdrawiam
Laj lala golf trójka full bajera :)
Colleague
Berbeć

- - - salon bmw z4

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)