płyn chłodniczy wybija do zbiorniczka

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez radarus » 14 wrz 2011, o 17:48

Witam
Mam problem z wybijającym płynem do zbiorniczka.
Ponieważ pompa wody strasznie hałasowała a temperatura trzymała się na 75-80'C postanowiłem przy okazji wymiany pompy wody wymienić termostat. Teraz po zalaniu silnik nagrzewa się do 100'C woda się gotuje i wybija przez jakiś czas zbiorniczkiem po chwili spada(termostat otwiera) i poziom wody jest na dnie zbiorniczka i tak w kółko. Uszczelka pod głowicą pewnie to nie jest ponieważ przed wymianą termostatu woda nie wybijała.
Czy może to być spowodowane wadliwym termostatem (za póżno otwiera)?
radarus
Berbeć

Postprzez arkadiusz87 » 14 wrz 2011, o 20:12

witam kolege... zajrzyj pod korek od zbiorniczka z płynem tam jest taki simering pewnie ci sie podwinął i wytwarza ci cisnienie w układzie i dlatego ci wybija... ja miałem identyczne myslałem że to uszczelka pod głowicą a ty taka pierdoła co przez nią prawie przegrzałem silnik... a jak to nie pomoże to wymień tek korek... grosze on kosztyje a oszczędzi ci zmartwień ;-) pozdrawiam...
to samochód wybiera kierowce a nie kierowca samochód ;p
arkadiusz87
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 14 wrz 2011, o 20:16

radarus napisał(a):Teraz po zalaniu silnik nagrzewa się do 100'C woda się gotuje i wybija przez jakiś czas zbiorniczkiem
a wentylator się załącza?
prezesik
Members

Postprzez Kriss_Lodz » 14 wrz 2011, o 22:18

radarus napisał(a):Czy może to być spowodowane wadliwym termostatem (za póżno otwiera)?
jak najbardziej, po za tym sprecyzuj bo jak faktycznie masz w układzie kranowiankę to zalej lepiej płynem :wstyd:
Nie masz co zrobić z kasą ????

Zostań klientem stacji ASO :)
Kriss_Lodz
Czytacz

Postprzez radarus » 14 wrz 2011, o 22:44

tak wentylator załancza, a układzie chwilowo mam faktycznie kranówke ale to tylko po to zeby sprawdzic szczelnośc po wymianie pompy.
a wracajac do wentylatora to zalancza ale dopiero jak woda zejdzie , a zchodzi za pózno jk juz sie woda gotuje ostro

[ Dodano: 2011-09-15, 14:47 ]
wymieniłem termostat na inny i nadal zonk
temperatura nadal 100'C (bomluje) termostat otwiera i woda schodzi poniżej poziomu :-(

[ Dodano: 2011-09-15, 14:50 ]
moze to faktycznie uszczelka pod głowica już sam nie wiem bo przed wymiana pompy i termostaru nic nie bomblowało

jaki jest koszt wymiany uszczelki pod głowica może ktoś sie orientuje?
radarus
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)