Po wizycie u mechanika źle pracuje

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Kordi » 1 sie 2012, o 13:51

Witam wszystkich Użytkowników Forum!

Mój Golf 3 1.8 AAM 1992 r. LPG + PB wyszedł pare dni temu z warsztatu. Robione było:
- sprzęgło (nowe)
- skrzynia biegów (używka)
- rozrząd
- pompa wodna
- przegub wewn. prawego koła

Gdy mechanik skończył wymieniać te rzeczy odebrałem auto, które mi się zagotowało pare kilometrów dalej. Mechanik stwierdził
że do wymiany uszczelka głowicy silnika. Wymienił, auto odebrałem ale pojawiły się dziwne objawy:
- auto zaczęło mulić
- na rozgrzanym silniku/upale ciężko odpala bądź nie odpala wcale. Wskakują niskie obroty (300-400 obr/min) samochodem szarpie i dopiero wskakuja po chwili obroty rzędu 750-1000 obr/min. Gdy nie chce odpalić to po stronie pasażera dochodzą jakieś odgłosy (??)
- podczas odpalania słychać dźwięk jakby szybkiego tarcia o siebie dwóch blach który trwa 5-7 s
- po dłuższej jeździe zza silnika unosi się delikatny dymek :/
wentylatory chodzą cały czas, praktycznie się nie wyłączają....

- przy skręcaniu po ruszeniu nie da rady wrzucić dwójki. Stojąc ze skręconymi kołami na zapalnonym i zgaszonym silniku nie ma takiego problemu.

Po wymianie uszczelki wywaliło płyn.

Mechanik twierdzi że po wymianie pompy wody po spuszczeniu płynów spłynął "syf" który uszczelniał już wcześniej uszkodzoną głowicę i że on jej nie popsuł i to nie jego wina i dlatego
teraz samochód mimo wymiany uszczelki się gotuje i wywala płyn....
Czy to możliwe??

Bardzo proszę o poradę w tej sprawie. Wpakowałem kupę kasy w naprawę auta a jest gorzej niż przed oddaniem do warsztatu

Łukasz
Kordi
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 1 sie 2012, o 14:54

Co do układu chłodzenia to może jest nie odpowietrzony odpowiednio . Druga sprawa to zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury cieczy (4 piny) i sprawdź jakie masz obroty .
Kwestia tarcia to posprawdzaj łapy i poduszki zawieszenia silnika i skrzyni , bo mi się wydaje , że masz walniętą , lub niedokręconą :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez trojeczkaGT » 1 sie 2012, o 17:18

i jaki to mechanik byl ?? taki tani znajomy znajomego czy warsztat prawdziwy ?? przyczyn moze byc duzo

wywalanie plynu moze termostat nie otwierac sie
korek od zbiorniczka wyrownawczego moze byc walniety
co do biegow to hmmm albo zalozyl zla skrzynie albo sama w sobie byla walnieta juz
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Kordi » 6 sie 2012, o 20:28

Dzięki za odpowiedź! Mam jeszcze pytanie,
czy prawdziwe jest stwierdzenie mechanika:

Głowica była walnięta wcześniej, a jak wymienił pompe wody cały syf który tam był spłynął i się sprawa zepsutej głowicy ujawniła. Gość mówi że ten syf co tam był "uszczelniał" jakieś uszkodzenia głowicy.

Czy to możliwe że teraz nagle się zaczął gotować bo takie coś się stało ? :?:
Kordi
Czytacz

Postprzez guciu8 » 14 sie 2012, o 20:58

Wszystko wskazuje na uszkodzoną uszczelkę ,jak dla mnie to mechanik za słabo dociągnął głowicę mam nadziej że korzysta z klucza dynamometrycznego a nie kreci na oko,kiedyś wymieniałem uszczelkę i tez dokręciłem na czuja i silnik był straszny mól i dziwnie chodził ale po dociągnięciu już z właściwym momentem i kątem wszystko minęło jak ręką odjął.
guciu8
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)