Podgrzewanie instalacji lpg

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez przem_uc » 12 lut 2010, o 11:50

Witam,
sytuacja wygląd następująco: Golfinka nie odpala na benzynie (zdaje się , że awaria kompa) ale odpala na lpg. Muszę jednak po odpaleniu trzymać go na obrotach do czasu aż złapie ok. 50*C. Wtedy mogę puścić pedał gazu i wóz już nie zgaśnie. Trwa to jednak jakieś 5 min. - szkoda silnika i paliwa. Proszę o sugestie i pomysły jak mogę przyśpieszyć proces podgrzewania instalacji, żeby sprawniej ruszać. Rozważam, włożenie czegoś za grill, ale coś mi podpowiada, że nic to nie pomoże.
Aha, dodam, że nie mogę od razu startować do jazdy, bo mieszkam na ośce z pokręconym układem uliczek i przy dojeździe do pierwszego skrętu już gaśnie.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez Pro100 » 12 lut 2010, o 12:23

przem_uc a gdzie tankujesz? Bo ma to ogromny wpływ u nas :wstyd:
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez przem_uc » 12 lut 2010, o 12:30

Zarówno pb jak i lpg leję na Lotosie w Łodzi przy Wedmanowej. Nigdy nie narzekałem, a leję tam już 3 lata.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez Pro100 » 12 lut 2010, o 12:42

Masz gdzies shella po drodze? Spróbuj zalać gazu za te 20pln jak już stary wyjeździsz i jedno wykluczysz bo po co kombinować z podgrzewaniem być może przyczyna właśnie siedzi w stacji :P jak nie pomoże to się będzie myślało dalej.
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez tomek28 » 12 lut 2010, o 12:48

a pompe paliwową sprawdzałes?moze to nie komp.
tomek28
Czytacz

Postprzez przem_uc » 12 lut 2010, o 13:14

tomek28 napisał(a):a pompe paliwową sprawdzałes?moze to nie komp.

Pompa sprawdzona, paliwo dochodzi do wtrysku - kolezka z VAG LODZ u którego byłem jak łączył tam coś w kompie to ładnie palił na benie. Więc raczej komp do zmiany.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 12 lut 2010, o 17:27

a spróbuj odłączyć kleme od akumulatora na 5 min i odpal na benzynie :) jeśli ci odpali to jedź do gazownika jakiegoś żeby ci zamontował przekaźnik resetujący ECU :)
PabloSBT
Members

Postprzez Goral1985 » 12 lut 2010, o 18:28

U mnie kolezanka miala identyczy problem i okazalo sie po diagnozie ze padl jej czujnik temperatury!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie wazne czy odpalala z benzyny(raz palila z benzyny raz z gazu) ;-)
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez przem_uc » 12 lut 2010, o 19:57

PabloSBT napisał(a):a spróbuj odłączyć kleme od akumulatora na 5 min i odpal na benzynie jeśli ci odpali to jedź do gazownika jakiegoś żeby ci zamontował przekaźnik resetujący ECU

odłączałem, nic nie dawało
Goral1985 napisał(a):okazalo sie po diagnozie ze padl jej czujnik temperatury!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zmieniony - bez rezultatu
:zakrecony: niestety, bez nowego kompa chyba ani rusz. Ale dzięki za podpowiedzi :)
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 12 lut 2010, o 23:30

przem_uc napisał(a): jak mogę przyśpieszyć proces podgrzewania instalacji,
nie przyśpieszysz, ale możesz tak podregulowac instalację żeby łatwiej zapalał na LPG skoro na razie nie możesz benzyny naprawić. Bez obawy trochę rusz śrubę na reduktorze, zwykle trzeba ją odkręcić, pół do jednego obrotu powinno pomóc, zapamiętaj ile odkręcałeś żeby potem ewentualnie wrócić do punktu wyjścia, a doregulujesz wszystko u gazownika jak już tą benzynę naprawisz. Sprawdzałałeś czy odcięcie zasilania wtryskiwacza beznyny nie zaszwankowało? Wystarczy dla testu połączyć na powrót jego kabel który jest teraz przecięty i dolutowany do instalacji LPG
pablomed
Members

Postprzez przem_uc » 13 lut 2010, o 00:08

pablomed napisał(a):Sprawdzałałeś czy odcięcie zasilania wtryskiwacza beznyny nie zaszwankowało?

Nie, nie sprawdzałem. Ale słuchaj, wyciągnęliśmy kompa i kolega pokazał mi po prostu pęknięcie tej płtyki a wraz z nim tych :kabelków" wtopionych w nią. Było tam już lutowane, on też jeszcze poprawił i przez chwile było spoko. Ale przy przełączaniu między pb a lpg (kilkakrotnym, dla próby) z powrotem przestawał palić na benzynie.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez PashkaGT » 13 lut 2010, o 20:45

sprobuj lac na lukoilu duzo jest tego w Lodzi ja tankuje tylko na tych stacjach i jest ok na gazie nie mam zadnych problemow i nawet jak przez pomylke odpale na lpg i zimny to chodzi jak zloto pozdr
PashkaGT
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)