\Pomocy\!!! \Szarpie na PB i LPG

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez BORYSKA » 14 gru 2008, o 00:36

|Witam
\\Od jakiegoś czasu mam problemy z golferem.
\\Mianowicie miał nierówne niskie obroty na \LPG.
\\Postanowiłem wymienić mu świece i od tamtej pory strasznie szarpie. \Kupiłem takie same jakie miał założone wcześniej - \Bosch.
\\Pomóżcie, co może być przyczyną nierównych obrotów i szarpania
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez Marek87 » 14 gru 2008, o 22:20

było już dużo o szarpaniu opcja "szukaj",
a ogólnie to sprawdź cały zapłon kable, kopułka,palec rozdzielacza. Ja jak wymieniałem kable i poruszyłem kopułkę to potem nie chciał zapalić, okazało się,że przez to ruszanie kopułki rozpadł się nadpalony już wcześniej palec rozdzielacza
Marek87
Czytacz

Postprzez BORYSKA » 14 gru 2008, o 23:18

Marek87, dzięki za info. teraz patrzyłem do niego-okazało się że jest przebicie przy kopułce-było wyraźnie widać skaczące iskry...Kopułka do wymiany!
A co do nierównych obrotów masz jakiś pomysł? Krokowy działa, tak mi się przynajmniej wydaje bo wyraźnie widać że ten trzpień się chowa i wysuwa. Filtr powietrza wymieniłem, cały układ wtryskiwacza jest szczelny-wymieniłem jego podstawę bo oring był już wypalony, wymieniłem również uszczelki pod mikserem od LPG bo były naderwane. Już pomysły mi się kończą... :-/ Czy to może być wina twardej membrany?

[ Dodano: 2008-12-15, 13:21 ]
Wymieniłem kopułkę i wyczyściłem kable WN- niestety nie mieli nowych w sklepie...
Teraz śmiga jak złoto. Ale nadal mam nierówne niskie obroty
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez Marek87 » 15 gru 2008, o 18:34

może spróbuj wymienić filtr od LPG koszt to jakieś 3,50 było u mnie i 15 minut roboty, jak to nie pomoże to nie mam pomysłu za bardzo, może coś się rozregulowało z gazem jak było coś przy nim wymieniane i trzeba go jeszcze raz wyregulować.
Marek87
Czytacz

Postprzez Stealth » 15 gru 2008, o 18:40

Jeśli masz falujące obroty na LPG i PB to możliwe, że albo nawala przepływomierz lub zabrudzona jest przepustnica. Jest chyba również coś takiego jak czujnik biegu jałowego - on też może nawalać - a najprościej będzie jak pojedziesz sobie z goferkiem na komputer i wtedy na pewno wykaże co mu dolega - koszt niewielki - znajdź sobie jakiegoś dobrego elektryka a na pewno w minutę wybada co dolega Twojemu autku.
Stealth
Members

Postprzez BORYSKA » 15 gru 2008, o 20:02

Stealth, chyba tak zrobię bo już nie mam do niego siły..
Podejrzewam że w grę wchodzi adaptacja przepustnicy, ale sam bez kompa tego nie zrobię
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez Stealth » 15 gru 2008, o 20:09

Jak już będzie po wszystkim to daj znać co dolegało Twojemu goferkowi.
Pozdro
Stealth
Members

Postprzez BORYSKA » 16 gru 2008, o 21:25

Dziś wymieniałem termostat bo zagotował mi prawie wodę!!! Tak że nic się nie bawiłem z nierównymi obrotami bo brakło już czasu. Ale jutro po pracy wezmę się za sprawdzanie krokowca i stycznika biegu jałowego. Może coś wyczaję... A jak nie to pojadę na VAGa, bo co innego mi pozostało... :cisza:

Odezwę się jak będę coś więcej wiedział.
Pozdro :ok:
BORYSKA
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)