poragy o gazie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

poragy o gazie

Postprzez czorny1106 » 2 kwi 2012, o 17:28

Witam!!

szukałem o tym na forum ale jakoś nie znalazłem no ale może źle szukałem.

no ale do tematu od 3 miesięcy użytkuje golfika z silnikiem 1.4 lecz trafiła się promocja na instalacje gazową więc postanowiłem z tego korzystać i umówiłem się na 10.04 na założenie jej.

i tutaj jest moja prośba do użytkowników samochodów z LPG o porady ew stylu jak używać takiego samochodu czy są jakieś ograniczenia np w prędkości czy tez na które części zwrócić uwagę gdyż się psują czyli jednym słowem wszystko to co musi wiedzieć nowy użytkownik LPG

pozdrawiam: czorny1106
czorny1106
Czytacz

poragy o gazie

Postprzez Emiczka » 2 kwi 2012, o 20:21

Ograniczenia prędkości nie ma na gazie.:) Poza tym musisz filtr gazu wymieniać , czyścić parownik. Myślę, że osoby które będą ci ten gaz zakładać zwrócą Ci uwagę jak postępować z czym i co wymieniać.
Może być tak że zacznie się dusić na gazie lub za dużo palić wtedy regulacja pomaga.
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez rafal9119 » 2 kwi 2012, o 20:34

ogolnie to jest to samo co na benzynie tylko szybciej uszczelka siada. z rana palisz na benzynie po 2 km na gaz wrzucasz i to cała filozofia. a do parownika rąk sie nie wkłada filtr tez gazownicy zmieniaja.
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

Postprzez trojeczkaGT » 2 kwi 2012, o 20:43

najlepiej jak beda pisac tutaj osoby co maja gaz ;p bo zaraz zrobi sie z tego nowy temat czy lepiej lpg czy benzyna czy diesel. ;p

prosilbym o pisanie tylko uzytkownikow lpg :D

no ja dodam od siebie zalezy jaka instalacja ja mam II gen z tzw sruba i chwale sobie ta metode. nic mi sie jakos predzej nie zużywa. przy dzisiejszych cenach narazie oplaca sie na lpg czas pokaze.

zalezy czy uzytkownik jest kumaty jak jest kumaty to sam moze sobie regulowac i robic "przeglady" i naprawy lpg. wymiana filtrow itp ot jak z benzyna jeden potrafi wymienic olej a inny ma "Pańskie" raczki i woli placic jak za zboze :D

ogolnie musisz tylko przypilnowac gazownikow by dobrze popodlaczali i wyregulowali i bedziesz dlugo smigal bez jakis problemow.

odpalanie na pb i potem samo sie przelaczy wszystko zalezy od wersji instalacji lpg.

w sumie jest ona bezobslugowa.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez paxstor » 2 kwi 2012, o 22:22

Na LPG można silnik przekręcić jeżeli nie była ustawiona odcinka, a wiem ze nie często ustawiają :P
paxstor
Members

Postprzez trollu » 3 kwi 2012, o 00:07

rafal9119 napisał(a):szybciej uszczelka siada.

w jakichś tajemnych księgach to piszą?
rafal9119 napisał(a):do parownika rąk sie nie wkłada filtr tez gazownicy zmieniaja.

bo? wymiana filtrów gazu jest mniej więcej tak problematyczna jak wymiana żarówki. co do parownika czy reduktora to nie wiem, na razie odpukać nic sie nie dzieje ale jak przyjdzie czas to tez to sam będę robił.

paxstor napisał(a):Na LPG można silnik przekręcić jeżeli nie była ustawiona odcinka, a wiem ze nie często ustawiają

na II gen tak, sekwencja ma odcinke bo korzysta z map dla benzyny
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez paxstor » 3 kwi 2012, o 13:31

trollu, słuszna racja ;-)
paxstor
Members

Postprzez k-m-r1 » 3 kwi 2012, o 15:22

jak nie wiesz corobic to gazownik tobie zrobi
jak dobranstalacja to po 30tys bedziesz coś miał do zrobienia

warto zmienic swiece kable doswiec i filtry
warto chyba że masz dobre
olpg trzeba dbac filterek osaduzmieniac co 10 tys bosyf z butli ciagnie jak gas sie konczy
jak czujesz że na lpg cos sie dzieje auto nie idzie to do gazowika bo pewnie nie masz pojecia o programach i ustawianiu

nie stresuj sie i bedziesz zadowolony z lpg
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Radekb351 » 5 kwi 2012, o 19:37

W II gen. LPG w niektórych sterownikach da się ustawić odcinkę.
Radekb351
Gaduła

Postprzez PabloSBT » 5 kwi 2012, o 20:52

Radekb351 napisał(a):W II gen. LPG w niektórych sterownikach da się ustawić odcinkę.

We wszystkich w 2 gen się da ustawić odcinkę w komputerze lpg tylko trzeba mieć interfejs na benzynie też można przekręcić więc tu nie ma reguły sprubujcie jechać 100KM/h i wbić 2 też się przekręci u mnie na benzynie mam odcinkę na ok 6400 a na gazie 6700 ale nigdy na takie obroty nie wszedłem :D
czorny1106 napisał(a):Witam!!

szukałem o tym na forum ale jakoś nie znalazłem no ale może źle szukałem.

no ale do tematu od 3 miesięcy użytkuje golfika z silnikiem 1.4 lecz trafiła się promocja na instalacje gazową więc postanowiłem z tego korzystać i umówiłem się na 10.04 na założenie jej.

i tutaj jest moja prośba do użytkowników samochodów z LPG o porady ew stylu jak używać takiego samochodu czy są jakieś ograniczenia np w prędkości czy tez na które części zwrócić uwagę gdyż się psują czyli jednym słowem wszystko to co musi wiedzieć nowy użytkownik LPG

pozdrawiam: czorny1106

trzeba pamiętać żeby dołożyć kilka groszy i wybrać lepszy parownik np brc lovato lepszy parownik= mniejsze spalanie i dłużej posłuży. Trzeba pamiętać też o okresowej wymianie filtra gazu no może nie co 10000 ale 20000 to max :) prędkości na pewno nie rozwiniesz takiej samej jak na benzynie i moc będzie ciut mniejsza u mnie na gazie jest max 180 a na benzynie jeszcze kilka km szybciej leci :P i trzeba pamiętać żeby mieć właściwy poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym bo jak ci parownik zamontują na równi albo wyżej niż zbiorniczek to będzie zamarzał parownik jak będzie mało płynu :)
PabloSBT
Members

Postprzez paxstor » 5 kwi 2012, o 22:38

PabloSBT napisał(a): prędkości na pewno nie rozwiniesz takiej samej jak na benzynie i moc będzie ciut mniejsza u mnie na gazie jest max 180 a na benzynie jeszcze kilka km szybciej leci

1,6 ABU nie pójdzie 180 :P he he

Przepraszam za OT
paxstor
Members

Postprzez Radekb351 » 5 kwi 2012, o 23:15

Nie wiem jak jest w 1.6 ale w 1.8 Vmax zależy od skrzyni biegów.
Radekb351
Gaduła

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)