potrafi szarpac na 1,2

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

potrafi szarpac na 1,2

Postprzez cronx » 21 sty 2009, o 21:34

Siemka Mam golfa AAM z 92 r. jeżdżę nim do pracy jest to jakieś 6 km. Nie wiem wiec kiedy dokładnie pojawił się ten problem ponieważ ujawnia się on dopiero na CIEPŁYM SILNIKU , a mój samochodzik ma problemy z dogrzaniem go ponieważ prawdopodobnie termostat mi za szybko się otwiera ( lub jest otwarty cały czas ;/) . Ok ale przejdźmy do problemu jaki mam wiec :
Odpalam co rano samochód na benzynie chodzi przez około 3 min. po czym przełączam go na gaz i jazda a ze nie mam daleko do pracy to problem nie występuje , dopiero gdy jadę gdzieś dalej i silnik zrobi się ciepły (na wskaźniku temp wody nigdy więcej niż 65 st.) wtedy samochód potrafi sobie szarpnąć najczęściej przy ruszaniu ( tak ze jak dam minimum gazu które kiedyś normalnie wystarczyło żeby samochód ruszył ) samochód zaczyna szarpać raz po raz dopóki nie wrzucę na luz i przejechać na luzie żeby się uspokoiło ( teraz żeby ruszyć normalnie daje więcej gazu i puszczam powoli sprzęgło tak ze przez jakieś 5m jadę na pół sprzęgle .
ten problem zdarza się tez na 2 biegu gdy samochód się toczy ( procedura ta sama co przy ruszaniu tyle ze wariant pierwszy czyli wrzucenie na luz ) . Zauważyłem tez ze gdy sobie stoję np na światłach i mam wrzucony luz to silnik potrafi dosłownie na mniej niż sekundę stracić obroty , czyli powstaje coś takiego samochód chodzi równo nagle straci obroty ( odczuwać to i słychać) i odzyska je spowrotem .

Nie wiem co to może być a gdy zacznie szarpać to się strasznie boje bo nie wiem czy dojadę do domu , a gdy są korki i trzeba skręcić w lewo na skrzyżowaniu to okropnie się stracham żeby nie zaczął mi szarpać , albo zgasł ( narazie się to nie zdarzyło no chyba ze na wstecznym) to strasznie się dygam . ;/

Dajcie jakieś pomysły co może być tego przyczyna na co można zwrócić uwagę ? bo ja jestem zielony w tym temacie ;/
cronx
Czytacz

potrafi szarpac na 1,2

Postprzez DrSzpila » 21 sty 2009, o 22:00

cronx, Kolego u mnie to była głowica i to ona właśnie dawała dupy, a po drugie zrobili mi kapitalkę, sporo częsci wymienili i nie wiem co dokladnie było powodem, ale nie wiem jak to jest u Ciebie, lepiej poczekaj na eksperta :) ;-)
DrSzpila
Members

Postprzez Golfik1986 » 21 sty 2009, o 22:37

masz gazownie??? bo nie widze dopisku o gazie a dales w tym dziale wiec sadze ze masz.ja na samym poczatku na twoim miejscu zobaczyl czy swiece sa wporzadku i kable. gazwonia jest wyczulona na te rzeczy strasznie. u mnie zawsze szarpanie a pozniej strzelanie objawialo sie tym ze swiece byly w dupie. a co do skaczycych obrotow moze byc krok albo przepustnica brudna
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez cronx » 21 sty 2009, o 23:22

z tymi obrotami to jest tak ze, one nie spadają cały czas tylko to jest nieregularne nieraz spadną w czasie postoju na światłach albo w korku z 1 nieraz 2 razy ,a nieraz w ogóle i tak jak pisałem to dosłownie na mniej niż sekundę potem wracają do normy ( jak spadną to czuć i słychać) myślę ze jak spadną podczas jazdy to właśnie wtedy jest to szarpniecie . Może to tez być przez np. przebicie gdzieś na kablach albo na kopułce ? dodam ze nie zawsze jak ruszam to szarpie nieraz ruszam normalnie , podczas normalnej jazdy tez się zdarzy ze szarpnie ( raz i jadę dalej , ale jak ruszam to potrafi raz po raz)

Kontakt z poprzednim właścicielem mam ponieważ to moja dalsza rodzina on mówi żeby kable wymienić i kopułkę świece były wymieniane .

Gaz mam , ale na benzynie tez to się zdarza bo raz jak jechałem na benzynie to było 1 szarpniecie , nie wiem jak dalej bo benzyny używam tylko do odpalenia samochodu .
cronx
Czytacz

Postprzez Golfik1986 » 21 sty 2009, o 23:27

no kable tesh moga byc wiadomo jakies szarpania strzelania to tylko od to raczej nie ma wplywu na skaczace obroty. jak mialem poprzednie auto w gazie tesh na wolnych potrafily i obroty spasc do 500 jakby zaraz mial zgasnac a za seke z porotem do normy wrocilo byla to wina brudnej przepustnicy...
Golfik1986
Ekspert

Postprzez cronx » 22 sty 2009, o 18:59

aha ok dziś Urwałem hokej jak wyjeżdżałem z roboty ;/ ale za to teraz obroty spadają co kilka sekund tak z 900 do 850-800 , co więcej otwieram maskę a tam takie dźwięki "pstryk pstryk" gdzieś z okolic kopułki , wiec trzeba to wymienić ok a przepustnice jak przeczyścić ? pomoże ten specyfik firmy STP dolewany do benzyny ? bo jak z 2-3 tygi temu miałem taka akcje ze mi się skończyła benzyna jak odpaliłem auto rano ( akurat na stacje miałem jechać) może coś tam wpadło do niej ? :zdegustowany:
cronx
Czytacz

Postprzez Golfik1986 » 23 sty 2009, o 18:18

ja czyscilem benzyna. to lepiej zabierz sie za wymiane filtra paliwa bo pewnie zassal syf z dna baku. a pompa nie lubi takich rzeczy :cwaniak:
Golfik1986
Ekspert

Postprzez cronx » 23 sty 2009, o 20:31

ok dzięki za rade , tylko martwi mnie fakt ze jak silnik jest zimny to wszystko jest ok nie spadają obroty, niema tez tego "pstryk pstryk" w okolicach kopułki ;/ czekam aż dostane wypłatę i jadę do mechanika z golfem , a na razie będę jeździł nim ale rzadko żeby go nie męczyć

[ Dodano: 2009-02-05, 17:06 ]
Ok wszystko działa ;] to była wina kopułki ^^ termostat tez wymieniony silniczek ładnie się grzeje
cronx
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)