Problem podczas tankowania

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Poluś » 18 lis 2012, o 18:38

Witam wszystkich mam problem podczas tankowania LPG po zatankowaniu gazu gdy odpinają pistolet ucieka mi gaz i to tak dość mocno jakiś litr może więcej po chwili ustaje i tak od jakiegoś tygodnia za każdym razem podczas tankowania nie wiem czy czegoś źle nie poskładałem jak wymieniałem zderzak POMOCY bo dzisiaj mi koleś na stacji odmówił zatankowania
Poluś
Czytacz

Postprzez prezesik » 18 lis 2012, o 21:49

Trzeba przejrzeć zawór wlewowy w zderzaku. W środku znajduje się metalowa kulka, która dopychana jest przez sprężynę co powoduje blokowanie wylotu gazu. Może się zanieczyściła jakimś syfkiem, nie domyka się i gaz znajdujący się w przewodzie wlewowym po prostu ucieka.
Konieczna wymiana lub przynajmniej wyczyszczenie.
prezesik
Members

Postprzez noren13 » 19 lis 2012, o 21:41

Kolego mialem tak samo u siebie i problemem byla zagieta uszczelka we wlewie tankowania tam wlasnie gdzie ta kulka trzeba ja czyms wcisnac w rowek dookola i bedzie po sprawie.
noren13
Czytacz

Postprzez pablomed » 19 lis 2012, o 23:43

Poluś napisał(a):czy czegoś źle nie poskładałem jak wymieniałem zderzak
.Być może nie po kolei włożyłeś elementy wlewu. Ma to działać następująco: patrząc we wlew od strony zbiornika LPG najpierw wrzucasz kulkę, a potem sprężynkę stroną otwartą w stronę wlewu, zagiętą w stronę zbiornika i dopiera zakręcasz przewód LPG do wlewu. Chodzi o to że sprężynka NIE MA DOCISKAĆ kulki, kulka uszczelnia się we wlewie pod wpływem ciśnienia LPG w przewodzie do zbiornika - to teraz tracisz w powietrze . A srężynka stanowi jakby prowadnicę tej kulki i zagięty koniec sprężynki ma powodować żeby kulka nie zamknęła przepływu LPG z wlewu do dalszego przewodu w stronę zbiornika w czasie tankowania. Ew uszczelka we wlewie lub coś w tym stylu padło, to kup sobie nowy 3 dychy kosztuje
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)