Problem z Instalacja Gazową.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Kadzik » 2 lut 2012, o 20:41

Mam problem. Mianowicie, rano jak otwieram samochód to strasznie czuć gaz. Muszę wietrzyć auto. Jak postoi 30min to też trochę czuć.
Podjechałem do Gazowników (tych co zakładali mi gaz)i powiedzieli, że Reduktor do wymiany. Wymienili, zainkasowali, ale problemu nie zlikwidowali.
Nie mam już siły się z nimi kłócić.
Zauważyłem, że zapach czuć z bagażnika, gdzie jet butla (w kole). Proszę o pomoc, co mam sprawdzić w tym obrębie, i co gdzie jest?
Kadzik
Czytacz

Postprzez trojeczkaGT » 2 lut 2012, o 20:49

zobacz czy nie ma tam szronu w okolicy nakretek od rurek i powinno slychac syczenie mozesz np odpalic i potem zgasic i wtedy patrzec moze bedzie widac nieszczelnosc
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez prezesik » 2 lut 2012, o 21:00

czesto obruszy i rozszczelni sie wlew gazu przy zderzaku od podpinania pistoletu. Zdejmij pokrywe butli i zerknij - tak jak kolega wyzej napisal - czy nie ma gdzies mokrej nakretki przy wielozaworze. Dla pewnosci dokrec nakretki przewodow albo jedz na stacje diagnostyczna, maja tam czujnik wykrywajacy nieszczelnosci gazu. Mi takim czujnikiem sprawdzaja przy kazdym przegladzie.
Odnosnie wymiany parownika to poprostu naciagneli Cie na kase i tyle, radze zmienic serwis LPG.
prezesik
Members

Postprzez Kadzik » 2 lut 2012, o 21:48

Jutro zobaczę, może sam coś znajdę.
Byłem na stacji diagnostycznej, ale wtedy nie wiedziałem, że zapach wydobywa się z okolicy butli. Tak więc, tam nie było nic sprawdzane. Pojadę raz jeszcze.

Co do wymiany reduktora, to jak usłyszałem opinie gazownika to od razu pojechałem na stacje diagnostyczną. Pan na stacji podał taką samą diagnozę, i to tym się zasugerowałem.
Na pewno zmienię serwis LPG.
Kadzik
Czytacz

Postprzez prezesik » 3 lut 2012, o 12:06

Kadzik napisał(a):Co do wymiany reduktora, to jak usłyszałem opinie gazownika to od razu pojechałem na stacje diagnostyczną. Pan na stacji podał taką samą diagnozę, i to tym się zasugerowałem.
Na pewno zmienię serwis LPG.

a ile ma nalatane km ten reduktor?
prezesik
Members

Postprzez Kadzik » 3 lut 2012, o 16:05

a ile ma nalatane km ten reduktor?

25 - 30 tys km.

[ Dodano: 2012-02-04, 18:00 ]
Sprawdziłem wszystko co było możliwe, nigdzie nie ma jakiś nieszczelności, przynajmniej ich nie znalazłem. Muszę podjechać do lepszego serwisu LPG.
Może to też być wina elektrozaworu, bądź też trochę zaciął się wlew do gazu. Mógł przymarznąć.
Jak będę wiedział co się stało - napiszę.

[ Dodano: 2012-02-08, 17:15 ]
Witam. Problem sam się rozwiązał, co było przyczyną, nie wiem. Przynajmniej teraz już nie czuć gazu. Może na chwilę przymarzł/zaciął się wlew do gazu.
Kadzik
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)