Problem z obrotami na benzynie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez rafal_h5 » 8 sie 2010, o 15:12

Witam

Posiadam golfika 2.0 8v 115 km Otóż problem polega na tym że po przełączeniu na gaz z benzyny i ponownym przełączeniu na benzyne ( czy to na postoju czy po jeździe) silnik zaczyna się dusić i wskazówka obrotomierza faluje. Ustaje to dopiero po tym jak wyłącze silnik i zapale go z powrotem i jest jak ręką odjął. Sytuacja powtarza się tak w kółko. Prosze o pomoc
rafal_h5
Czytacz

Postprzez pablomed » 9 sie 2010, o 22:25

napisz czy sytuacja występuje niezależnie od temperatury silnika czy tylko na niedogrzanym. Jeśli również na rozgrzanym to pachnie mi to jakimś problemem z nie do końca sprawnym odcięciem LPG elektrozaworami albo na odwrót, niesprawnym odcięciem wtryskiwaczy paliwa podczas pracy na LPG. Trzeba by to sprawdzić, może najpierw zorientuj się czy wtryskiwacze mają do odcięcia osobny przekaźnik znajdujący się pod maską, i przeczyść połączenia kablowe tego przekaźnika, ew. podmień sam przekaźnik na próbę parę zeta kosztuje. Ale szczerze mówiąc objaw jest dziwny, nie spotkałem się z czymś takim. Chyba że tylko na zimnym to objaw jest normalny
pablomed
Members

Postprzez rafal_h5 » 12 sie 2010, o 09:17

witam

objaw występuje na rozgrzanym silniku po przekroczeniu temperatury około 50 stopni (może mniej). z tego co zaobserwowałem pod maską nie ma osobnego przekaźnika od odcięcia przy wtryskiwaczach. czytając na innych forach o podobnym problemie natrafiłem na hasło o przekaźniku R3 od sterowania silnikiem. po przejechaniu kilku kilometrów i zaglądnięciu w skrzynkę z przekaźnikami zaobserwowałem że jest on nagrzany czy to normalne??? pozostałe są chłodne
rafal_h5
Czytacz

Postprzez pablomed » 13 sie 2010, o 09:03

Troche nagrzany być musi, ale jak nie jesteś pewien to go po prostu wymień. Co z tym odcięciem? Napisz najlepiej jaką masz instalację a jeśli przełącznik w kabinie jest uniwersalny typu Lecho WR lub WRM albo STAG W to niewykluczone że przekaźnik w nim odcinający wtrysk padł, albo tylko sama wtyczka szwankuje- obejrzyj ja bo to słaby punkt.
pablomed
Members

Postprzez rafal_h5 » 15 sie 2010, o 15:03

instalacja gazowa firmy LOVATO model: RID GPL RGE090

<
1.jpg

<
2.jpg

<
3.jpg

<
4.jpg

<
5.jpg

<
6.jpg

<
7.jpg
rafal_h5
Czytacz

Postprzez pablomed » 15 sie 2010, o 18:33

Instalacja to nie Lovato tylko Autronic, włacznik w kabinie jest dedykowany do niej czyli współgra z komputerkiem pod maską więc nie można włożyć nawet na próbę uniwersalnego przełącznika. Ale u ciebie kwestia przełączania jest zrealizowana przez przekaźnik który widać na fotkach. Możesz poczyścić jego styki, podmienić na inny to zwykły przekaźnik jak do świateł się montuje. Może też być zabrudzony nieszczelny elektrozawór od LPG i stąd ten objaw. Możliwości jest dużo, będzie to łatwe do usunięcia tylko że ciężko wskazać konkretnie co jest uszkodzone. Szukaj najpierw słabego styku na wszystkich złaczach elektrycznych od lpg bo to jest marnej jakości i najpierw się zawsze psuje.
Lovato masz tylko reduktor
pablomed
Members

Postprzez rafal_h5 » 4 wrz 2010, o 19:43

witam

dzisiaj jeszcze zajrzałem z ciekawości do bagażnika pod klapkę gdzie znajduje się dojście do pompy paliwa i oprócz łopaty pisku zauważyłem po prawej stronie kawałek kwadratowej uszczelki wystającej spod mocowania pompy co widać na zdjęciach na po prawej stronie i mnie to zastanowiło czemu ta uszczelka tak wystaje?? żadnych wycieków nie widać. może to ma związek ze słabym przyśpieszaniem. prosze o pomoc

<
1.jpg

<
2.jpg

<
3.jpg
rafal_h5
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)