Problem z odpaleniem Golfa :(

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez xc » 24 sty 2009, o 21:24

Witam

Od jakiegoś czasu zaczęły się problemy z odpalaniem mojego autka. Nie wiem zbyt dokładnie jak to opisać, żeby ktoś mógł mi pomóc ale postaram się jak mogę. Silnik 1.8, od 2 lat instalacja gazowa. Może zacznę od tego, że autko od momentu gdy go kupiłem nie nagrzewało się do odpowiedniej temperatury. W zasadzie to temperatura prawie nigdy nie doszła do 70 stopni. Ale mimo to auto cały czas jeździło bez problemu z odpalaniem. Pewnego razu po prostu odpaliłem Golfa po czym zaczęły spadać mu obroty aż w końcu zdechł. Gdy próbowałem go odpalić to kręcił, nawet wskakiwał na te 100-200 obrotów aczkolwiek mimo dodawania gazu nie chciał wskoczyć wyżej, tak jakby nie podawało mu paliwa. I tak mu zostało do teraz od tamtego momentu. Jak auto jest rozgrzane to problem jest mniej odczuwalny, co ciekawsze dzieje się tak tylko na benzynie. Auto na gazie nie ma problemów ani z odpalaniem ani z jazdą (oczywiście jeśli jest rozgrzany) gdy jest ciepło, bo wiadomo gdy jest zima odpalanie z gazu mu nie wychodzi. Gdy auto jeździ zaraz po odpaleniu nadal na benzynie nadal czuć efekt jakby niepodawania paliwa bo strasznie go szarpie. Ponadto przy odpalaniu na benzynie strasznie czuć benzynę. Co jeszcze zaobserwowałem, jeśli auto spróbuje najpierw odpalić z gazu a dopiero później z benzyny odpalenie go graniczy z cudem. Dziś odpalił chyba po nie wiem, 5min? Tzn tak jak mówię, kręci ale albo nie odpala w ogóle albo odpala i wskakuje na te 100-200 i gaśnie.Ostatnio takie "chechłanie" skończyło się rozładowanym akumulatorem. Ponadto Golf jest strasznie paliwożerny. Wg. moich obliczeń spala ponad 20l na 100km :( Po prostu wskaźnik niknie w oczach. Cóż jeszcze, świece i kable są nowe, filtr paliwa, oleju, płyny itp. wszystko nowe. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego zachowania? :/ jeśli o czymś zapomniałem to pytajcie, postaram się odpowiedzieć. Acha mam takie pytanie do Was jeszcze, filtr paliwa to jest tam z tyłu tylko czy jeszcze gdzieś? I jeszcze jedno, zauważyłem kilka dni temu że przycina mi się obrotomierz...

Pozdrawiam
XC
xc
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 24 sty 2009, o 21:31

xc napisał(a):Ponadto Golf jest strasznie paliwożerny. Wg. moich obliczeń spala ponad 20l na 100km :( Po prostu wskaźnik niknie w oczach.
paliwo żerny to mówisz w kontekscie benzyny wnioskuję więc ja obstawaim na sonde Lambde i z tego miejsca mówie ci zajedź na kompa niech zeskanują golfa wtedy bedzie wiadomo co i jak

xc napisał(a):filtr paliwa to jest tam z tyłu tylko czy jeszcze gdzieś?

tak jest z dołu auta w takim plastikowym koszu wpięty pomiędzy jeden z wychodzących przewodów paliwowych z baku
marcinkoz2910
Members

Postprzez xc » 24 sty 2009, o 21:41

Tak chodzi mi o benzynę. Ale on od zawsze był paliwożerny :( a odpalał normalnie a jedną zimę już ze mną spędził.. tak czy inaczej pod komputer też podjadę. Chyba że któryś z kolegów ma możliwość "podpięcia"? :)
XC
xc
Czytacz

Postprzez Golfik1986 » 24 sty 2009, o 21:50

a ile ci pali gazu???
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez marcinkoz2910 » 24 sty 2009, o 21:57

ja mam możliwość
marcinkoz2910
Members

Postprzez xc » 24 sty 2009, o 22:54

Gazu pali normalnie, bo w granicach 12l miasto i ok 8l na trasie. No tak, tylko przydałby się ktoś z okolic Łodzi :)
XC
xc
Czytacz

Postprzez Golfik1986 » 25 sty 2009, o 14:44

to masz cos z ukladem paliwowym nie tak. a po czym wiesz ze spalil ci 20l :szok:
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez xc » 25 sty 2009, o 23:17

Jak to po czym? Po tym ze jak wlewam to wiem ile wlalem i ile przejechal :/ nie rozumiem pytania :)
XC
xc
Czytacz

Postprzez kruchy_ » 25 sty 2009, o 23:48

xc napisał(a):Jak to po czym? Po tym ze jak wlewam to wiem ile wlalem

ja obstawiam tak jak marcinkoz2910, ze to sonda. mialem podobnie i gazu tez normalnie palil
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez Golfik1986 » 26 sty 2009, o 18:59

xc, wlasnie o to mi chodzilo bo po wskazowce to wiesz dokladnie nie stwierdzisz ile pali choc jak sie jezdzi dluzej jednym autem widac. ja bym do konca nie obstawial sondy poniewaz jak sonda by padla by byly problemy z odpalaniem na gazie na zimnym by nie palil wogole w gazie a takowych problemow tu nie widze. aha i przy przebiciu na sondzie zaczyna gazu tesh wiecej palic o okolo 3litrow bynajmniej u mnie tak bylo
Golfik1986
Ekspert

Postprzez StRaDiVaRiUs » 26 sty 2009, o 20:55

xc, po pierwsze - odepnij klemy aku na jakiś czas (powiedzmy 15 minu powinno styknąć) aż Ci się ECU, czyli komputer paliwowy zresetuje. Najlepiej zrobić to wtedy jak silnik będzie zimny. Wtedy zobacz czy Ci na benie odpali. Jeśli tak , to po prostu masz źle ustawioną emulacje sondy lambda. Jesli nie - coś "sprzętowego" ci padło lub leci w gumy.
StRaDiVaRiUs
Czytacz

Postprzez xc » 27 sty 2009, o 20:41

No sprobuje, teraz zrobilo sie cieplej wiec odpala. Najgorzej tak jak napisalem jesli na zimno probuje odpalic na gazie (nie udaje sie) i wtedy juz odpalic go (na benzynie) jest sztuka.
XC
xc
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)