Problem z odpaleniem rano

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez krzysiek_k55 » 30 sty 2009, o 16:01

Witam wszyskim mam golfa 3 2.0 8v Amerykana i mam gaz zwykły założony nowy zakładalem go 6msc temu i mam problem bo rano chcac odpalic go na gazie gdzie przełacznik jest na 2kresce to odpali i zgasnie bo łapie duze obroty na gazie i musze najpierw go rozgrzac i wtedy przełaczyc z 1 na 2 i wtedy działa jak rozgrzany niemam problemów z odpalaniem co moze byc przyczyna ze nieodpala rano na lpg??
krzysiek_k55
Czytacz

Postprzez StRaDiVaRiUs » 30 sty 2009, o 16:22

Po pierwsze - jeśli masz zamiar odpalać auto na lpg to odkładaj pieniądze na remont silnika.
Po drugie - auto Ci dlatego nie odpala i ma wysokie obroty na ssaniu bo rozjeżdża Ci się mapa paliwowa w ECU (komputer paliwowy). Odłącz aku na 30 minut. Podłącz i zobacz czy Ci odpala na benzynie i ma prawidłowe obroty. Przełącz na gaz gdy będzie miał jakieś 50 'C (wskaźnik wejdzie poza rezerwę). Gdy na gazie będzie maił dobre obroty na jałowym, to przyczynę masz w pkt. 2 i sposób naprawy napisany poniżej. Jeśli nie to nie umiem ci pomóc, bo przyczyn może być wiele. Napisz dokładniej o swoim problemie.

Jedź do gazownika, spytaj czy da radę ustawić emulację, jeśli nie to spytaj czy da radę zamontować reset ECU przy każdym wyłączaniu zapłonu. Jest to jednak półśrodek. Najlepiej by było gdyby dało radę ustawić emulację. Ja wstawienie resetu ECU robiłem wczoraj, wszystko wróciło do normy, a miałem objawy takie jak napisane wyżej.

Pamiętaj - opisałem to na podstawie mojego przypadku, u Ciebie może być inaczej. Jednak sprawdzić zawsze warto.
StRaDiVaRiUs
Czytacz

Postprzez krzysiek_k55 » 30 sty 2009, o 16:45

tzn on dziala wszystko miodzio jest jak jest ciepło odpala normalnie na gazie ja robie rano zawsze tak odpalam na 1 na samym paliwie i potem jak ujade tam z 3km daje na 2 i wtedy sam sie przelacza i dziala bez problemu ale np chcac odpalic na 2 to odpalam i zapali i gaz=snie jak złapie obroty i niema mowy odpalenia na 2 jedynie jak przełacze na 1 i przejade jak pisalem wczesniej ze 3km i przełacze na 2 wtedy wszystko ok jest i np jak tak pojade gdzies powiedzmy 15 km wróce i odpale go az wieczorem to odpala bez problemu tylko z rana ma takie problemy
krzysiek_k55
Czytacz

Postprzez StRaDiVaRiUs » 31 sty 2009, o 10:06

krzysiek_k55, a po ciul Ci odpalać auto na gazie????? Auto należy odpalać na benzynie, nawet jak jest rozgrzane i przełączyć przy odpowiedniej temp. Jeśli ma np. 90'C to włączasz go na benie i możesz przygazować żeby obroty mu podskoczyły ponad 2000 i się przełącza na lpg.

P.S. -> Mam nadzieje, że wiesz jak działa przełącznik lpg - pb?
StRaDiVaRiUs
Czytacz

Postprzez krzysiek_k55 » 31 sty 2009, o 10:25

oki dzieki za rade a przełacznik tak 1samo paliwo 0sam gaz a 2 odpala na paliwie a potem przełacza samo na gaz tylko chodzi mi o to ze rano musze przełaczyc na 1 i na tym odpalac i tak dzien w dzien to wy tez tak robicie?ze jak sie zaggrzeje to dajecie na 2 ???
krzysiek_k55
Czytacz

Postprzez StRaDiVaRiUs » 31 sty 2009, o 10:48

krzysiek_k55, dokładnie tak. Zawsze jak jest zimny odpalasz na pozycji 0. i przełączasz na pozycję 2 gdy silnik będzie miał te 50 'C. Po prostu masz instalkę, która przełącza na gaz przy obrotach, bez czujnika temp.

Moja rada - zawsze rób tak jak napisałem, jeśli dbasz o silnik i instalację gazową.
StRaDiVaRiUs
Czytacz

Postprzez krzysiek_k55 » 31 sty 2009, o 13:59

tzn nam co napisales 0 to powinno byc 1? bo w przełaczniku masm I 0 II ALE ROZUMIEM o co ci chodziło dzieki za rade pozdrawiam
krzysiek_k55
Czytacz

Postprzez StRaDiVaRiUs » 31 sty 2009, o 17:41

spoko. odpalasz auto na benzynie i przełączasz na automat jak ma 50 'C,
StRaDiVaRiUs
Czytacz

Postprzez krzysiek_k55 » 31 sty 2009, o 18:03

oki dzieki za rade :)
krzysiek_k55
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)