Witam. Kupiłem ostatnio nowe świece do mojego golfa, wymieniłem podpiąłem kable i nie odpalał więc popróbowałem jeszcze i sprawdziłem czy na starych ten sam problem występuje i okazało się że teraz ani na jednych ani na drugich silnik nie startuje. Rozrusznik kręci, z wydechu słychać takie pyrknięcia jakby próbował silnik załapać a nie mógł. Golf 3 silnik 1.6 ABU. Co może być przyczyną ?
Wydaje mi się że nie ale widzę że też masz ABU więc mógłbyś chociaż jakis rysunek w paincie zrobić jak mają być podpięte?
bo znalazłem co najmniej 3 wersje na internecie.
jutro jadę na przegląd to przy okazji zrobię foto i ponumeruję kable
a i sprawdź w między czasie czy jest iskra na każdym przewodzie, żeby nie wykręcać możesz użyć starej sprawnej świecy, wiesz jak? bo mógł któryś kabel się uszkodzić np. przy wypinaniu go.
Sprawdź czy nie poobrywały się końcówki kabli WN i nie zostały na starych świecach Przy złym zdejmowaniu lubią sobie zejść ze świecą i wyglądają jakby świeca miała nakrętkę na końcówce
pepe1288, jeśli nic innego nie robiłeś tylko świece i kable to napewno zamieniłeś kolejność. Znajdź sobie na Allegro fotkę silnika ABU, ABD albo jakiegoś 1.3 z golfa II i na wielu z tych fotek zobaczysz układ kabli. Kolejność jest 1-3-4-2 tylko liczona na kopułce w lewo
no i trzeba pamietac, ze przewody rozłącza się nie ciagnac za kabel, tylko za wtyczke, bo moze dojsc do tego ze kabel bedzie siedziałwe wtyczce, ale nie bedzie kontaktował z gniazdem wtyczki