Problem z pompa wody 1.6 ABU + LPG

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez ares101 » 16 paź 2012, o 15:17

WItam, ostatnio zaczela mi cos piszczec w silniku, mechanik powiedzial ze to pompa wody. Plyn nie ucieka, jedynie ona piszczy, moje pytanie w zwiazku z tym: ile jeszcze moge tak jezdzic? Czy istanieje ryzyko uszkodzenia innych czesci silnika ?

1.6 ABU + LPG

pozdro
ares101
Czytacz

Postprzez pablomed » 18 paź 2012, o 00:19

Tak istnieje ryzyko zniszczenia silnika, ponieważ pompa jest napędzana paskiem rozrządu. Jak się pompa zablokuje to pasek przeskoczy i dochodzi do tzw kolizji tłoków z zaworami, co może oznaczać nawet nieopłacalność naprawy silnika. Dlatego w twoim silniku pasek rozrządu wymienia się jednoczasowo z pompą żeby mieć to z głowy. Oficjalnie serwisówki nie zalecają wymiany pompy przy każdej zmianie paska, tylko jej ocenę, ale ponieważ obracamy się w świecie zamiennikow o niepewnej jakości to należy tę pompę zmieniać tak często jak pasek i zrób to kolego.
pablomed
Members

Postprzez prezesik » 18 paź 2012, o 10:36

Tylko ostrzegam - zamienniki są bardzo delikatne na zbyt mocno napięty pasek rozrządu. Sam u siebie zbyt mocno naciągnąłem pasek, przejechałem 10 km i pompa zaczęła rzęzić. Pomimo poluzowania paska pompa nadal rzęzi - uszkodziłem łożysko. Stara oryginalna pompa chyba nie wymieniana była nigdy, aż wreszcie przyszedł na nią czas, bo zaczęła przeciekać na simeringu, ale luzów nie miała w ogóle ( przebieg 300 tys.km ).
prezesik
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)