Problem z przełączaniem LPG/BP

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez B1elu » 29 maja 2012, o 13:04

Witam wszystkich :) Mianowicie mam następujący problem z moim golfem 1.8 94r. Ostatnio mam kłopoty z przełączaniem LPG na benzynę. Był taki czas gdy bez problemu odpalał na benzynie, przełączał na gaz. Teraz gdy przełączę na benzynę silnik gaśnie/nie odpala. Nie słychać pompki paliwa. Na początku winą obarczyłem przełącznik i wymieniłem go na nowy, lecz problem pozostał. Dodam, że przez ostatnie kilka dni jeździłem bez problemu na benzynie z tego wnioskuję że pompka paliwowa jest sprawna. Czy są możliwe jakieś przerwy na obwodzie ? Proszę o pomoc gdyż chciałbym uniknąć niemiłej sytuacji gdy zabraknie mi w butli LPG :D
B1elu
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 29 maja 2012, o 15:19

to pompka pracuje ?
słychac cykanie?
czesto pompki zacierają sie
a jak mało pb to zaciaga syf zatyka sie filterek itp
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Re: Problem z przełączaniem LPG/BP

Postprzez trojeczkaGT » 29 maja 2012, o 16:24

B1elu napisał(a):Witam wszystkich :) Mianowicie mam następujący problem z moim golfem 1.8 94r. Ostatnio mam kłopoty z przełączaniem LPG na benzynę. Był taki czas gdy bez problemu odpalał na benzynie, przełączał na gaz. Teraz gdy przełączę na benzynę silnik gaśnie/nie odpala. Nie słychać pompki paliwa. Na początku winą obarczyłem przełącznik i wymieniłem go na nowy, lecz problem pozostał. Dodam, że przez ostatnie kilka dni jeździłem bez problemu na benzynie z tego wnioskuję że pompka paliwowa jest sprawna. Czy są możliwe jakieś przerwy na obwodzie ? Proszę o pomoc gdyż chciałbym uniknąć niemiłej sytuacji gdy zabraknie mi w butli LPG :D

polecam sprawdzic pompke na "krotko" podlaczyc do jakiegos aku bezposrednio wtedy bedziesz wiedzial czy dziala.

golf III to srednio auto juz 15 letnie wiec w takim wieku moze cos "wysiasc" z dnia na dzien bo nie wiesz jaka benzyna i do jakiego stopnia "pustki" byl jezdzony a jak jest malo benzyny to zaciagnie syf i juz papa polecam zatankowac kolo 1/2 baku i pilnowac by byla polowa a nie rezerwa jak to przy lpg jezdza.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez B1elu » 29 maja 2012, o 20:39

Pompkę podłączyłem na krótko i pompuje, w przełączniku słychać "cyknięcie" ale w bagażniku cisza. Było kilka takich sytuacji że jednego dnia po przekręceniu kluczyka usłyszałem pompkę, odpaliłem ładnie chodził, pojeździłem 3 dni i cisza, po ok miesiącu sytuacja się powtórzyła. Ostatnio udało mi się go odpalić na benzynie, zgasiłem, chciałem znów odpalić go ale nie dało rady, więc przełączyłem na gaz, odpalił, przełączyłem na benzynę i zgasł, po kolejnym odpaleniu na LPG potrzymałem go trochę aby się nagrzał silnik przełączyłem i działał na benzynie :D i teraz znowu lypa :cry:
B1elu
Berbeć

Postprzez rafal9119 » 29 maja 2012, o 21:14

a przekaznik pompu paliwa sprawdzałeś bo jak raz działa a raz nie to przekaznik. Podmien od kogos i sprawdz jak nie to bedziemy dalej kombinować :-)
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

Postprzez pietrasiak2 » 30 maja 2012, o 12:13

Sprawdź bezpiecznik nr 18 on jest od pompki to raz a dwa zobacz czy nie masz przerwy w obwodzie i trzy może manipulator PB/LPG wysiadł i nie przełącza . :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez B1elu » 30 maja 2012, o 14:04

pietrasiak2 napisał(a):Sprawdź bezpiecznik nr 18 on jest od pompki to raz a dwa zobacz czy nie masz przerwy w obwodzie i trzy może manipulator PB/LPG wysiadł i nie przełącza . :-)

Bezpiecznik sprawdziłem jest ok, dzisiaj zaglądnę czy przerw nie ma na obwodzie, a i jeszcze małe pytanie gdzie jest ten manipulator ? bo nie bardzo się orientuję :oops:
B1elu
Berbeć

Postprzez trojeczkaGT » 30 maja 2012, o 14:51

najczesciej na widoku i pod reka i posiada diody swiecace powinien byc w okolicy kierownicy
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez B1elu » 30 maja 2012, o 16:08

trojeczkaGT napisał(a):najczesciej na widoku i pod reka i posiada diody swiecace powinien byc w okolicy kierownicy

Z nim to jest taka historia: niedawno wymieniałem go na nowy, a gdy przełączę na LPG słychać jak otwiera zawór na butli, ok, dioda zielona się świeci, przełączę na benzynę świeci czerwona i nic, cisza w bagażniku.
Dodam jeszcze, że gdy podłączyłem nowy manipulator odpaliłem może ze 2 razy na benzynie i koniec :-/

[ Dodano: 2012-05-30, 20:15 ]
A więc dzisiaj sprawdziłem przekaźnik i wg mnie działa. Po podłączeniu nie pamiętam nr pinów ale do tych 2 węższych + i masy zwarło styki na 2 pozostałych stykach (szerokich) słychać cyknięcie. Czekam na odpowiedź co o tym sądzicie :)
B1elu
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)