Problem z przełączaniem na gaz gdy zimny POMOCY

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez malin1988 » 8 mar 2013, o 10:51

Witam. Prosze o porady. Moj Golf Po odpaleniu na benzynie chodzi normalnie po chwili jak chce przełaczyc na gaz to spadają obroty i jak nie przytrzymam pedała gazu by go wbic na wieksze obroty to zgasnie i jedynym wyjsciem z tego jest przytrzymywanie pedała gazu by trzymac go na obrotach i tak jakby sie dusił chwile... po chwili trzymania pedała gazu i trzymania go powyzej 1,5 obrotów dochodzi do siebie i jest jakby normalnie. Co to moze byc???
malin1988
Berbeć

Postprzez Lucek777 » 8 mar 2013, o 12:06

Filtr gazu lub regulacja , wygląda jak by po przełączeniu brakowało mu gazu , choć odwrotnie też może być czyli zalewa go gazem . Na pierwszy ogień sprawdził bym filterek ,
Mój były goferek
moj-golf/golf-mk3-2-0-16v-abf-by-lucek777-t63414.html
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
Lucek777
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez malin1988 » 8 mar 2013, o 12:12

co do Twojej odpowiedzi to prawdopodobnie moze go zalewac gazem bo gdy mi zgaśnie po przełączeniu na gaz to jest problem z odpaleniem go chwile na benzynie
malin1988
Berbeć

Postprzez prezesik » 8 mar 2013, o 19:02

kolego poczytaj o resecie ECU po stacyjce oraz o emulacji sondy lambda.

Jak zimny silnik zgasnie na LPG, wtedy jest problem z uruchomieniem na PB z powodu blednych sygnalow z sondy do kompa.
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 8 mar 2013, o 19:34

Jeśli bez przełączenia na LPG na benzynie silnik normalnie chodzi w czasie rozgrzewania to reset niema celu.
Do pewnego stopnia taki problem na zimnym silniku jest normą, ale pogłębia się od starego parownika (powyżej 80 tysięcy) albo od złej regulacji. Problem z ponownym odpaleniem na benzynie też jest normą i bierze się z nadmiaru LPG który skroplił sie w zimnym parowniku i dolocie. Póki co pal na benzynie i na LPG pozwól się przełaczać dopiero po wstępnym rozgrzaniu gdzieś do 30 stopni.
Możesz ciut ruszyc śrubke regulacyjną na parowniku w lewo - na chwilę powinno pomóc. A potem doregulujesz u speca.
pablomed
Members

Postprzez ArroErtin » 9 mar 2013, o 00:32

Dokładnie tak jak mówi pablomed, też mam gaz i to normalne że na zimnym silniku trzeba przytrzymać go na obrotach u mnie to kwestia ok. 5sec bo inaczej zgaśnie. Z tego co się orientuje gaz ma większą temp spalania niż benz i kiedy jest zimno na dworze i przeżucisz go od razu to będą problemy Ja zawsze staram się odczekać aż mam te 10/15 stopni. Regulacje i całe osprzęt mam dobry. :) Nie wiem jak u ciebie ale u mnie problem dotyczy głównie zimy i minusowych temp :)
Variant by ArroErtin \/
http://www.golf3.pl/topics2/variant-by- ... t45194.htm

_________
Fan Eminema, 50 Centa, Dr.Dre itd. ? Zapraszam!
www.shadyrecords.pl
ArroErtin
Czytacz

Postprzez pablomed » 9 mar 2013, o 16:13

nie chodzi o temperaturę spalania tylko o taką zwyczajną rzecz że zimny silnik potrzebuje wzbogaconej mieszanki, czyli tzw ssania. Ssanie na LPG I i II generacji nie istnieje , nie opracowano tego i nie jest to możliwe, z tego powodu że zimny reduktor nie działa jak należy
pablomed
Members

Postprzez rav7 » 11 mar 2013, o 21:22

mialem ten sam problem, kupilem zestaw naprawczy do reduktora i od tej pory przy mrozie -15 po przelaczeniu na LPG nie ma zadnych problem a wczesniej wystarczylo 10stopni na plusie i czasami zdarzalo mu sie zgasnac.
VW Jest Bogiem, Predkosc nalogiem, Turbo zabawa a rozwaga podstawa...
rav7
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)