Problem z szarpaniem na ciepłym silniku

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez AdamPLSieradz » 16 paź 2013, o 10:29

Hej, mam taki problem, który nie dotyczy Golfa , ale mojego drugiego auta. Jest to Ford Mondeo mk2 rocznik 1998 , z gazem sekwencyjnym (3-letnim). Objawy:

najpierw auto szarpało tylko na gazie, tzn w okolicach od 2 do 3 tys obrotów przy normalnym dodawaniu gazu, przestawało dopiero kiedy depnąłem gaz do dechy, ale i tak było mocno ospałe, a ostatnio zaczął szarpać też na benzynie. Dzieje się to tylko na ciepłym silniku, na zimnym auto jedzie fajnie. Brak problemów z odpalaniem , zawsze pali na dotyk. Byłem u gazownika, po podłączeniu komputera stwierdził, że parametry są w normie.
Wymienione niedawno świeczki i przewody na NGK. Bez zmian. Podejrzewam cewkę zapłonową , co sądzicie?
AdamPLSieradz
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 17 paź 2013, o 09:46

Możliwe. Akurat też mam Mondeo tylko że mk3 v6 na sekwencji były podobne objawy kląłem na gazowników a jednak winna była cewka . Tyle że pewności brak, najlepiej załatw na podmiane jakąś używkę.
Jesli nie pomoże to chyba trzeba szukać winy najpierw w układzie odcinającym wtryskiwacze benzyny. Jesli masz to ma wtyczkach to po prostu odepnij je i podepnij na próbę wtyczki wtryskiwaczy bezpośrednio jak było fabrycznie, jeśli odcięcie jest na zasadzie lutowania, to troche więcej pracy, może do gazownika podjedź
pablomed
Members

Postprzez AdamPLSieradz » 17 paź 2013, o 14:57

Dzięki kolego, wiesz mam jeszcze jedno podejrzenie : walnięty regulator ciśnienia paliwa ... tak jakby go zalewało, auto chyba zaczęło więcej palić, tak jakby ciągnął dwa paliwa na raz lub coś w tym rodzaju.... to kosztuje 60 zł używane, więc chyba zaryzykuję i kupię na podmianę.

[ Dodano: 2013-10-19, 07:59 ]
Wymieniłem cewkę, wydaje się, że jest ok, większosć objawów zniknęła. Pozdrawiam
AdamPLSieradz
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)