Problem z wyciekiem oleju

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez gruzin85 » 11 lip 2013, o 22:47

Witam
Zacznę od tego, że jutro wybieram się w trase, 200km w jedną strone, od jakiegos czasu mój golfik minimalnie bieże oleju, ale dziś zaglądam pod maske a tam plama przy korku wlewu, i w okolicach paska rozrządu.
Obrazek

Moje pytania są następujące. Co to może być? I czy ryzykować tak długą podróż?Dodam, że dzis dolewałem oleju i płynu do chłodnicy. Poza wyciekiem, żadnych niepokojących objawów nie zaobserwowałem.
Prosze o porade pozdrawiam
gruzin85
Berbeć

Postprzez prezesik » 12 lip 2013, o 00:46

Do wymiany uszczelka pokrywy rozrządu i korek oraz do sprawdzenia, czy od strony paska rozrządu nie przecieka uszczelniacz. Aby to sprawdzić musisz zdjąć zewnętrzną obudowę paska, zdjąć pasek, odkręcić koło zębate wałka rozrządu, odkręcić i odchylić wewnętrzną część obudowy paska, wtedy będziesz widział, czy przecieka też uszczelniacz.
Wg mnie wyciek nie jest groźny i można się udać w dłuższą drogę pod warunkiem, że nie przecieka uszczelniacz wałka.
prezesik
Members

Postprzez gruzin85 » 3 wrz 2013, o 20:04

prezesik25 napisał(a):Do wymiany uszczelka pokrywy rozrządu i korek oraz do sprawdzenia, czy od strony paska rozrządu nie przecieka uszczelniacz. Aby to sprawdzić musisz zdjąć zewnętrzną obudowę paska, zdjąć pasek, odkręcić koło zębate wałka rozrządu, odkręcić i odchylić wewnętrzną część obudowy paska, wtedy będziesz widział, czy przecieka też uszczelniacz.
Wg mnie wyciek nie jest groźny i można się udać w dłuższą drogę pod warunkiem, że nie przecieka uszczelniacz wałka.

czy jakąś role moze odgrywać zbyt wysoki poziom oleju?? w miejcu bagnetu do sprawdzania oleju pojawily sie slady po oleju- na zewnątrz
gruzin85
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)