problemy z odpaleniem, ciepły silnik również sprawia kłopoty

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez lukaszek750 » 10 cze 2013, o 18:30

Witam!!! na początku wiosny zakupiłem Golfa mk 3 1.8 aam z instalacją Lpg. sprzedawca był uczciwy, pokazał wady, powiedział co robił i co jest do zrobienia. Po zakupie zrobiłem standardową wymianę rozrządu, płynów eksploatacyjnych, filtrów itd. ale nie wymieniłem świec i przewodów, bo poprzedni właściciel mówił, że przed zimą je wymieniał. ostatnio zaczęły się problemy. Na zimnym silniku wszystko jest w porządku. Ale gdy się rozgrzeje zaczynają się problemy. Nie chce odpalić na benzynie, odpala na gazie i wchodzi na wysokie obroty ok 2 tyś, po chwili spadają do zera, silnik gaśnie. Kiedy odpalę na gazie i bedę podtrzymywał obroty wciskając gaz i przełączę na benzynę silnik zaczyna kopcić i pali jakby na 3 cylindry. od czego zacząć naprawę??
lukaszek750
Czytacz

Postprzez KaMe101 » 11 cze 2013, o 08:27

Sprawdź iskrę na każdym cylindrze i sprawdź ciśnienie jakie podaje pompka paliwowa. Nieszczelność kabli możesz sprawdzić gdy pryśniesz mgiełką wody na nie. Świece możesz sprawdzić po ich odcieniu i sprawdzeniu odstępów w elektrodach.

[ Dodano: 2013-06-11, 07:29 ]
Przyczyną może być cewka zapłonowa.
KaMe101
Czytacz

Postprzez damina0702 » 17 cze 2013, o 00:49

Witam, mam problem z moim Golfem 3, 1.8 (90km) + Lpg z 1994r. Na zimnym silniku gdy go odpalam to gaśnie. gdy go odpale i przytrzymam delikatnie gaz przez 5-10 sekund to wchodzi na 800-900 obrotów. gdy się nagrzeje to ma 1100-1200 obrotów tzn faluje pomiędzy tymi obrotami.
Drugi problem polega na tym, że wolno schodzi z obrotów, a czasami muszę zdusić go biegiem.
Zauważyłem też, że gdy jadę spokojnie temperatura wynosi około 80 stopni, dopiero gdy mu depnę wskazówka pokazuje 90 stopni.

Chciałbym zaznaczyć, że jestem zielony w tych sprawach, więc jakbym mógł prosić jakąś instrukcje krok po kroku co mogę zrobić żeby wyleczyć mojego Golfika to byłbym bardzo wdzięczny.
damina0702
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)