Prosba o pomoc w sprawie kontrolek instalacji LPG

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez woziul » 21 kwi 2011, o 18:10

Witam wszystkich serdecznie. Jest to moj pierwszy post na forum dlatego bardzo prosze o wyrozumialosc. Szukalem podobnego tematu ale nie znalazlem. Dwa tygodnie temu kupilem Golfa 3 z 1993 r. z silnikiem 1.4. Instalacja gazowa zostala zalozona 3 lata temu przez poprzedniego wlasciciela. Jest to moj pierwszy samochod a ja jestem kierowca z baaardzo krotkim stazem i narazie zerowa wiedza z dziedziny motoryzacji. Kupujac samochod poprzedni wlasciciel mowil, ze nalezy odpalic samochod i go "przegazowac" noi wtedy ma sie automatycznie przelaczyc na LPG. Faktycznie chyba tak bylo bowiem po odpaleniu samochodu i przegazowaniu go na postoju cos sykalo w butli i zapalala mi sie tylko zielona kontrolka. Teraz pala sie non stop obie czyli czerwona i zielona. Wczesniej raz zdazylo sie, ze zapalily sie i rownoczesnie wolno migaly obie po czym zostala zapalona tylko zielona. Nie wiem jak sie fachowo nazywa to urzadzenie z kontrolkami ale wyglada tak: mala, czarna kostka, po srodku litera G, ktora jest przycickiem (jak ja nacisne to wtedy nie miga ani nie swieci nic) i wspomniane 2 kontrolki. Dostalem jakies papiery od goscia i w tym instrukcje, ktora nie dotyczy mojego modelu tego "czegos czarnego". Czy ktos z Was spotkal sie z czyms takim? Jesli tak to bardzo prosze o informacje co oznaczaja te kontrolki i czy faktycznie tak mam odpalac samochod jak mowil poprzedni wlasciciel bo po lektorze forum cos mi sie nie wydaje. Przepraszam za okreslenia "cos czarnego, kwadratowego" ale jeszcze jestem lewy w tej dziedzinie a samochod mam 2 tydzien. Pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc. Aha napewno nie jest to instalacja sekwencyjna.
woziul
Berbeć

Postprzez silspaw » 21 kwi 2011, o 19:29

W papierach powinna widnieć marka instalacji i model "czarnej kostki" jak ja nazwałeś , to by pomogło postawić dobrą diagnozę :mrgreen:

To czarne urządzenie to centralka od gazu, wrzuć foto to coś zaradzimy,

nad przełącznikiem powinien być jej model lub po wyjęciu na górnej obudowie
Ostatnio edytowano 21 kwi 2011, o 19:45 przez silspaw, łącznie edytowano 1 raz
silspaw
Badacz tematu

Postprzez woziul » 21 kwi 2011, o 19:35

:) Ok jutro postaram sie napisac jak najwiecej :) Dziekuje za odpowiedz. Glupio mi, ze tak to napisalem ale chcialem byc jak najlepiej zrozumiany. Jutro postaram sie podac jak najwiecej szczegolow. Pozdrawiam
woziul
Berbeć

Postprzez piotrusss1970 » 21 kwi 2011, o 20:18

Jestem nowy więc na początku się przywitam. Co do tych kontrolek to jest tak, jak miga zielona to jest włączony automat, czyli po przegazowaniu silnik przełącza się na gaz i wtedy pali się zielona kontrolka. Czerwona to jest od ilości gazu czyli wskaźnik ilości gazu, czyli jak podczas jazdy zaczyna miga to jakby pokazywało rezerwę a jak zapali się na stałe to już mało gazu (na ile wystarczy gazu po zapaleniu kontrolki to już indywidualna sprawa). Jak naciśniesz przycisk G i żadna lampka się nie świeci to samochód jest przełączony na samo paliwo.
piotrusss1970
Berbeć

Postprzez woziul » 21 kwi 2011, o 21:42

piotrusss1970 napisał(a):Jestem nowy więc na początku się przywitam. Co do tych kontrolek to jest tak, jak miga zielona to jest włączony automat, czyli po przegazowaniu silnik przełącza się na gaz i wtedy pali się zielona kontrolka. Czerwona to jest od ilości gazu czyli wskaźnik ilości gazu, czyli jak podczas jazdy zaczyna miga to jakby pokazywało rezerwę a jak zapali się na stałe to już mało gazu (na ile wystarczy gazu po zapaleniu kontrolki to już indywidualna sprawa). Jak naciśniesz przycisk G i żadna lampka się nie świeci to samochód jest przełączony na samo paliwo.

Ok super dziekuje Ci uprzejmie :) Kliknalem juz na pomogl :) Jeszcze raz bardzo dziekuje :)
woziul
Berbeć

Postprzez Kenny » 24 kwi 2011, o 10:57

dokladnie, czerwona to ilosc gazu, a dokladniej "rezerwa"
Kenny
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)