przekaznik instalacji LPG

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez tomek28 » 4 lut 2010, o 21:51

witam.na jakiej zasadzie dziala przekaznik instalacji LPG?wiem ze przelacza wtrysk pb na elektrozawór parownik i butli.mam przelączanie automatyczne(przy dodaniu gazu)sterownik przełacza na gaz ale nie otwieraja sie elektrozawory i auto dalej chodzi na benzynie.styki i kable sprawdzałem.sa ok.z dnia na dzien tak sie stalo.jak taki przekaznik sprawdzic samemu?pomocy.pozdrawiam
tomek28
Czytacz

Postprzez BORYSKA » 4 lut 2010, o 22:17

U mnie spaliły się kable przy centralce która przełącza rodzaj paliwa. Wyjmij centralkę i zobacz czy wszystkie kable masz podpięte i czy żaden z nich nie jest uszkodzony

Pozdro
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez tomek28 » 4 lut 2010, o 22:25

sprawdzalem centralke i kable.wyglada wszystko ok.po dodaniu gazu nolmalnie przelacza centralka(zapala sie kontrolka lpg)na gaz ale w rzeczywistoisci dalej chodzi na benzynie.dlatego tak mysle o tym przekazniku jak go sprawdzic.pozdro
tomek28
Czytacz

Postprzez BORYSKA » 4 lut 2010, o 22:31

Nie wiem gdzie możesz mieć schowane przekaźniki od LPG,. Poszukaj pod maską czy nie masz tam dodatkowych przekaźników
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. :-)
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez tomek28 » 4 lut 2010, o 22:46

przekaznik jest nie daleko parownika.tylko jak go sprawdzic?
tomek28
Czytacz

Postprzez BORYSKA » 4 lut 2010, o 22:59

wg mnie to wina centralki. Pomimo tego że świeci dioda "LPG" to centralka nie wysyła sygnału do przełączenia instalacji na gaz. Powiedz mi czy słychać jak odbija elektrozawór przy butli?
Gdyby centralka wysłała sygnał że instalacja ma się przełączyć na LPG to silnik pewnie by zgasł bo odcięty zostałby wtrysk od komputera i przestałby podawać benzynę. U ciebie tak się nie dzieje więc nadal będę upierał się że to wina centralki. Zobacz jeszcze czy w okolicy podszybia w komorze silnika masz dodatkowy bezpiecznik. To przez niego zasilane są elektrozawory.

W ogóle jakiej firmy masz instalację?
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez tomek28 » 4 lut 2010, o 23:06

wlasnie elektrozawor nie odbija.instalacja firmy BRC.
tomek28
Czytacz

Postprzez BORYSKA » 4 lut 2010, o 23:08

Ha! To chyba będę mógł Ci pomóc, bo ma taką samą instalkę.
Ale to już chyba nie dzisiaj... Lecę w pościel, bo jutro do pracy na 6:00...
Pozdro
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez tomek28 » 5 lut 2010, o 09:52

sorki mam tomasetto a nie brc.
tomek28
Czytacz

Postprzez BORYSKA » 5 lut 2010, o 20:56

Nic nie szkodzi.
Jeśli możesz to zrób fotkę centralki LPG. Zrób to w taki sposób żeby były widoczne przewody z niej wychodzące. Albo przynajmniej opisz ile jest tych przewodów i jakiego są koloru. Podaj też model centralki. Coś uradzimy...
BORYSKA
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 5 lut 2010, o 21:27

tomek28, przekaźnik może być w okolicy reduktora, albo wykorzystywane są tylko wewnętrzne przekaźniki w przełączniku. Zależy od wykonania. Na ogół przełącznik w kabinie steruje jednym przekaźnikiem koło reduktora, który albo włącza elektrozawory lpg albo wtrysk benzyny. Ale rozwiązań może być wiele. Daj fotkę nie reduktora bo to nieistotne tylko przełącznika w kabinie i komputerka pod maską
pablomed
Members

Postprzez BORYSKA » 5 lut 2010, o 21:29

pablomed napisał(a):Ale rozwiązań może być wiele

Np u mnie mały przekaźniczek w centralce sterował elektrozaworami bezpośrednio i przez to nie wytrzymały kable przy centralce- musiały przewodzić zbyt duży prąd i nie poradziły sobie z tym...
BORYSKA
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)