Golf 3
Benzyna + LPG
Silnik 1.6 ABU
Witam. Od jakiegoś czasu mam coraz częstsze problemy przy ruszaniu. Mianowicie dodaję gazu i czuję, że silnik zaczyna pracować z lekkim opóźnieniem, oraz przerywa. Dopiero przy wyższej prędkości stabilizuje się. Jak przełączam na dwójkę to, już wszystko jest w porządku. Jak przygazuję w miejscu, to mam taki sam objaw.
Kolejna sprawa - mam wrażenie że silnik nie równo chodzi jak stoi na luzie. Również jest to samo jak zostawiam go na jedynce i trzymam sprzęgło.
Ponadto miałem dzisiaj bardzo dziwny przypadek. Zbliżałem się do świateł, jechałem bardzo powoli (około z 10km/h) na maksymalnie wciśniętym sprzęgle. Nagle ostro zahamowałem, a Golf zgasnął.
Potrafi również poszarpać i przerywać nawet jak zwyczajnie powolutku jadę i trzymam sprzęgło.
Poprzedni właściciel powiedział mi, że mam do wymiany silniczek krokowy. Czy to na pewno to? O ile mi wiadomo, to on niweluje takie akcje jedynie na luzie.
Nie posiadam w aucie obrotomierza, więc nie mogę napisać przy jakich obrotach się to dzieje.
Proszę o pomoc.
PS: Wszystko to co opisałem, dzieje się na LPG. Ostatnio nawet nie odpalam go na benzynie, bo nie chce zaskoczyć.