Pytanie o spalanie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Pytanie o spalanie

Postprzez michalzabc » 5 mar 2012, o 20:50

Witam, wiem że były podobne tematy, ale jakoś żadne odpowiedzi mnie nie usatysfakcjonowały.
A więc mam pytanie dot. spalania gazu.
Mój golfik pali 12 litrów lpg. Czy to normalne że ten silnik (1.4) aż tyle łyka?
Jeżdżę spokojnie, rzadko kiedy wkręca się 3000obr. Przeważnie jak jadę, to jakieś 80% drogi to trasa, a 20% to miasto, z tym że omijam wszystkie korki.
Co powiecie na ten temat? Dzisiaj trochę dokręciłem śrubkę od gazu i wymieniłem filterek. Da coś to? Macie jakieś jeszcze rady?
michalzabc
Berbeć

Pytanie o spalanie

Postprzez Golfik1986 » 5 mar 2012, o 21:12

powinno cos dac. 1.4 nie jest demonem tak samo jak moje 1.6. srednie spalanie pol na pol miasto trasa wychodzi srednio 10 dzis 9,5 w sobote 8,5 mi wyszlo wiecej na trasie ogolnie.

[ Dodano: 2012-03-05, 20:13 ]
od kupna od pazdziernika nic przy aucie nie zrobilem :lol: procz palca i kopulki. z gazem tez nic nie robilem bo jakis matol uwalil wtyczke od kompa i nie idzie podlaczyc u gazownika. tak to jest kupowac auta od wiesniakow
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez drlubicz » 5 mar 2012, o 23:01

katalogowo z tego co pamiętam to benzyny taki golf pali chyba 7 litrów a to pewnie w warunkach idealnych , jeżeli pali te 7 litrów benzyny to z ogólnie przyjętej normy gazu powinien palić 7x1,3 czyli 9,1 i to wszystko w idealnych warunkach , Twój piszesz że pali 12 , czy to tak źle ? biorąc pod uwagę ze książkowe spalanie jest nierealne, wymienisz części za 200 zł by zaoszczędzić 3-4 zł na 100 km ? bezsensu , moim zdaniem oczywiście
drlubicz
Czytacz

Postprzez Emiczka » 6 mar 2012, o 00:14

wiesz musi taki silnik pociągać dużą masę. Zważ na to ze im mniejsza pojemność tym go ciężej "rozbujac"
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Re: Pytanie o spalanie

Postprzez PabloSBT » 6 mar 2012, o 22:15

michalzabc napisał(a):Witam, wiem że były podobne tematy, ale jakoś żadne odpowiedzi mnie nie usatysfakcjonowały.
A więc mam pytanie dot. spalania gazu.
Mój golfik pali 12 litrów lpg. Czy to normalne że ten silnik (1.4) aż tyle łyka?
Jeżdżę spokojnie, rzadko kiedy wkręca się 3000obr. Przeważnie jak jadę, to jakieś 80% drogi to trasa, a 20% to miasto, z tym że omijam wszystkie korki.
Co powiecie na ten temat? Dzisiaj trochę dokręciłem śrubkę od gazu i wymieniłem filterek. Da coś to? Macie jakieś jeszcze rady?

jeśli nie stoisz dużo w korkach to spalanie jest za duże, 12 litrów to trzeba cisnąć mocno samochód i na wysokich obrotach żeby tyle palił :P regulacja by się chyba przydała :) ps jak chcesz żeby samochód mało palił to wciskaj mocno gaz(prawie do podłogi) i zmieniaj biegi na np 2700 obr i staraj się utrzymywać stałą prędkość :)
PabloSBT
Members

Postprzez Kadzik » 7 mar 2012, o 16:28

Mój 1.4 w mieście przy dynamicznej jeździe pali max. 12l (zima).
Latem na trasie Radom-Wawa pali max 8l.
W mieście pali max 10l.

Zajedź na regulacje gazu, tylko do jakiegoś normalnego warsztatu.
Kadzik
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)