Pytanie od nowego

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Pytanie od nowego

Postprzez tfos » 15 sty 2012, o 03:26

Witam!

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich powitać :)

Dlaczego piszę w tym dziale? Mam zamiar zakupić pierwszy dupowóz, oczywiście Golfa III. Nie mogę jednak nadal zdecydować się czy kupić benzynę, czy zagazowanego. Czytając opinie mam wiecznie mieszane uczucia. Przy gazie czytałem, że trzeba wymieniać często świece, lać lepsze oleje, a to wszystko kasa. I pytanie, czy jest sens pakować się w gaz, skoro może wyjść równie drogo wraz z kosztami eksploatacji?

Bardzo proszę, pomóżcie mi wybrać, bo jestem już zdezorientowany. Silnik jaki mnie interesuje to 1.8 90km.

Pozdrawiam!
tfos
Czytacz

Pytanie od nowego

Postprzez trojeczkaGT » 15 sty 2012, o 11:35

hmmm pewnie jak zwykle negatywne opinie sa powielane z jednego na drugiego czlowieka i obaj nie jezdzili autem na gaz :D

mam takiego golfa III 1.8 90 KM z gazem i koszt eksploatacji nie jest wysoki. olej leje taki sam jak do zwyklego benzyniaka (wazne by zmieniac olej a nie jezdzic na czarnym przepracowanym) nie musi byc markowy. Świece wymieniac czesto ? ja narazie nie wymienialem bo skoro auto pali na dotyk to nie bede wymienial swiec bo ktos mi radzi. Jak dla mnie swiece wymienia sie dopiero jak auto ma problemy z odpalaniem a nie w razie czego.

podsumowujac jezeli bedziesz mial okazje kupic ladnego zadbanego z gazem to kup a jezeli bedziesz mial okazje kupic zadbanego na samej benzynie ale tanio to tez kup ale 10 L benzyny przy tych cenach to duzo.

Lepiej golfa z gazem albo diesela.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez ZeFirro22 » 15 sty 2012, o 11:36

Witam. Hmm kupisz sama benzynę i niech spali ci powiedzmy 8l/100km to za 45zł musisz zalać. Na gazie przy spalaniu 10l/100km lejesz za 28zl także i tak lepiej opłaca się z gazem. Olej itp to i tak jak chcesz długo jeździć to lepiej kupić lepszy , to co kupisz auto na gazie i wlejesz olej za 90zl a jak kupisz benzynę to wlejesz olej za 30zł?? bez sensu...
ZeFirro22
Czytacz

Postprzez trollu » 15 sty 2012, o 13:37

ja jak kupiłem golfa hulałem prawie rok na benie, kumel mi doradzał żebym gaz założył bo on wcześniej też jeździł rok cordobą na benie i później sobie pluł w brode że od razu gazu nie założył. ja teraz tez bym od razu gaz zakładał ale czasu nie cofnę ;-)
ZeFirro22 napisał(a):Olej itp to i tak jak chcesz długo jeździć to lepiej kupić lepszy , to co kupisz auto na gazie i wlejesz olej za 90zl a jak kupisz benzynę to wlejesz olej za 30zł?? bez sensu...

x2
na gazie będzie trochę więcej brał oleju, czasami warto częściej wymienić ale za bańke 4L mobila 10w40 płaciłem ostatnio 60zł więc jakoś strasznie drogo nie jest, od czasu do czasu trochę w auto zainwestować można
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez prezesik » 15 sty 2012, o 13:56

Dodam, ze przeglad raz na rok auta bez gazu kosztuje 100zl, a z gazem 160zl, ale warto juz kupic z gazem. Jak kupisz bez gazu to napewno autko bedzie tansze, ale musisz dolozyc na zalozenie LPG.
1.8 90KM bardzo dobrze znosza gaz, oczywiscie jak wszystkie inne 8-zaworowe.
prezesik
Members

Postprzez tfos » 15 sty 2012, o 15:26

Czyli wniosek jest prosty, jeżeli miałbym kupować, to nie łasić się na tańszą opcję - benzyniaka tylko zaczekać na dobrą okazję golfa z gazem. Chciałbym tylko się dowiedzieć jeszcze przy okazji (oczywiście wiem, że mogę latać po necie, forum i szukać jednak przy odpowiedzi na moje pierwsze pytania, ktoś będzie na tyle dobrym człowiekiem i mi powie :mrgreen:) - jaki jest koszt założenia gazu do 1.8 90km?
tfos
Czytacz

Postprzez trojeczkaGT » 15 sty 2012, o 16:14

zalezy jaki gaz tzn jaka firma i najlepiej drugiej generacji cos kolo 2000 zl z tego co pamietam

ja mam II gen ale przerobiona na I gen (wstawiona sruba ktora sam reguluje ile lpg ma spalac) a tak ogolnie to mam II gen.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Golfik1986 » 15 sty 2012, o 20:40

a ja dalej jestem przeciwnikiem chociaz mam auto w gazie jak nie robisz duzo km olej ten gaz i smigaj na benie bo gaz to porazka. 1 auto mialem non toper mialem jakies problemy z gazem. teraz ten golf pali bez zarzutu na gazie ale i tak kazdemu odradzam gaz to swinstwo i tyle
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez Artur G » 15 sty 2012, o 22:25

Dobrze założony gaz nie jest zły. Tylko założony przez gazownika a nie jakiegoś mag gaywera któremu sie wydaje że umie. Ja już ósmy rok jeżdze na gazie i nie miałem problemów. Mówią że trzeba wymieniać świece i kable po 10-15 tyś km a ja powiem z praktyki że można i po 30-40 tyś km jazdy. Jak sie kupi dobre rzeczy i firmowe to można śmigać śmiało.
Artur
Artur G
Czytacz

Postprzez tfos » 15 sty 2012, o 22:44

Golfik1986 napisał(a):a ja dalej jestem przeciwnikiem chociaz mam auto w gazie jak nie robisz duzo km olej ten gaz i smigaj na benie bo gaz to porazka. 1 auto mialem non toper mialem jakies problemy z gazem. teraz ten golf pali bez zarzutu na gazie ale i tak kazdemu odradzam gaz to swinstwo i tyle

Tygodniowo będę robił 150-200km w trasie minimum + do tego jakieś sprawy do załatwienia, więc tutaj ciężko powiedzieć ile w mieście będę jeździł, żeby coś załatwić. Podejrzewam, że te 300km będą robione tygodniowo.

Póki co jestem bardziej za tym, aby kupić zagazowanego golfa.
tfos
Czytacz

Postprzez pablomed » 16 sty 2012, o 00:08

tfos, zasada jest jedna, najlepiej kupuj auto bez gazu i oddaj do zagazowania sam. Dlatego ponieważ jednak montaż LPG często pozostawia wiele do życzenia, ludzie jeżdżą bez odpowiedniej regulacji, często na zbyt ubogiej mieszance co jednak może wpływać na stan silnika.
To co się pisze o świecach olejach itd to możesz sobie włożyć między bajeczki. Trzeba o te rzeczy dbać jak w każdym aucie gaz niema tu żadnego znaczenia jeśli chodzi o dobór świec kabli oleju itd. Kupujesz te elementy dobrych firm i zmartwienia niema
pablomed
Members

Postprzez trollu » 16 sty 2012, o 03:01

Golfik1986 napisał(a):non toper mialem jakies problemy z gazem.

jak miałeś coś co przypominało instalację gazową to tak jest.
mi niedawno stukło 20kkm na gazie i żadnych problemów nie miałem.
co do wywalania kasy na jakąś uberinstalacje, to co z tego jak się kupi najlepsze podzespoły jak ktoś tego złożyć nie będzie umiał, podstawa to ogarnięty gazownik
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)