regeneracja przepływki ? foto

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez lukasz9501 » 4 cze 2012, o 21:38

Witam otóż mam problem mam silnik 2.0 8V nietypowy drogie są przepływki i zastanawialem się czy moją da się zregenerować ? Bo aktualnie gdy podłącze przepławkę auto nie równo chodzi itd . Jeżeli da się zregenerować proszę o wskazówki .

o to zdjecia mojej przepływki ,co mógł bym sprawdzić ??
Obrazek
lukasz9501
Czytacz

Postprzez Stachu_76 » 4 cze 2012, o 23:35

a adaptacje robisz po podłączeniu choć i to nie pomogło u mnie ale poprawiło się po przejechaniu paru setek i równiutko chodzi teraz
Stachu_76
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2.0
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez lukasz9501 » 5 cze 2012, o 00:05

Stachu_76, czyli co zrobiłeś ,adaptacje ,możesz jaśniej ?
lukasz9501
Czytacz

Postprzez Stachu_76 » 5 cze 2012, o 00:10

Stachu_76
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2.0
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez trollu » 5 cze 2012, o 00:37

ale jak przepływka jest uszkodzona to po grzyba robić adaptację?
przepływke można jakoś wyczyścić ale raczej ciężki temat, jak i tak nadaje się do wymiany a moze akurat tylko jest zabrudzona to warto zaryzykować i próbować ją reanimować.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez lukasz9501 » 5 cze 2012, o 12:08

Właśnie nie wiem co dokładnie się z nią stało ,kupiełm już auto z uszkodzoną (niby przepływką ) Gdy jest podłączona silnik nie równo chodzi strasznie telepie autem ,drgania itd i po ruszeniu i puszczeniu gazu na luzie czy sprzęgle ,auto gaśnie (mowa o gazie ) a na benyznie to już całkiem wgl nie chodzi .
Jeżeli ją odczepie ,to na benzynie chodzi gorzej niż na gazie .Na benyznie ma straszne duże spalanie (co jest normalne po odpiętej przepływce) a na gazie falują obroty . Tak więc przepływka w 100% do wymiany ? . Była robiona adaptacja typu restetowanie kompa czy coś takiego ,ale to nic nie pomogło .Wczoraj ściągłem dekielek od przepływki BOSCHA i na zdjęciu jest ukazane jak wygląda w środku ,gołym okiem niby jest wszystko okey ,ciężko chodzi mechanizm ten .Nie wiem czy ma chodzić lekko ....
lukasz9501
Czytacz

Postprzez pablomed » 5 cze 2012, o 14:04

najpierw sprawdź przepływkę, klapka ma jej lużno chodzić nie ocierając o ścianki, potem podłącz wtyczkę włącz zapłon odciąg osłone wtyczki mierz napięcie między kablem sygnałowym 3 lub 2 nie pamiętam a masa, ma w miarę otwierania palcem klapki rosnąc płynnie od 0.24V do ok. 4.8 V. Jesli te warunki są spełnione to przepływka jest dobra pod tym warunkiem że nie kombinowałeś z naciągiem spręzyny .
Kolejna sprawa jeśli masz instalację starszą nie sekwencyjną to tylko zablokowana klapka moze wpływać na złą prace na LPg, więc jeśli klapka chodzi właściwie to wogóle nie podejrzewaj uszkodzenia przepływomierza.
Zadnej adaptacji się nie robi w tym silniku ani przepływki ani czegokolwiek innego.
pablomed
Members

Postprzez lukasz9501 » 5 cze 2012, o 16:13

pablomed, dokłądnie gdzie mam sprawdzić napiecie (spójrz na zdjęcie ) przy włączonym zapłonie oczywiście i czy muszę w czasie sprawdzania zakładać filtr cały itd ?
Obrazek

Następna sprawa to te pokrętło którę zaznaczyłem a dokładnie spręzyna ,chodziło ci o nią ? Ja ją nie ruszałem ,ale pokrętłem czarnym ruszałem , aby sprawdzić jak chodzi klapka.
Obrazek

Klapka ta zaznnaczona na zdjęciu chodzi ciężko , ma opór ,ale da radę nią ruszyć . Obrazek
lukasz9501
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)