Regulacja zapłonu 1.4 ABD

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez 1heniu » 20 wrz 2014, o 22:49

Witam.

Mam takie pytanie co do regulacji wyprzedzenia zapłonu. Poniżej zamieszczam zdjęcie i proszę o jasną konkretną odpowiedź , kręcąc aparatem w stronę A przyspieszam czy opóźniam zapłon ? Dodam że kręcąc z 5 mm w stronę A silnik nieznacznie przyspiesza obroty i jak by miał większą moc podczas jazdy .
Powymieniałem membrany w reduktorze/parowniku LOVATO RG92 i chcę teraz to wszystko prawidłowo ustawić typowo do jazdy na LPG.

Parownik wyregulowany , pozostaje kont wyprzedzenia zapłonu, silnik stary ale sprężanie ma dobre , po 13 kg/cm2 na cylindrze , jak to było faktycznie ustawione na ile stopni to pojęcia nie mam , jest jednak poprawa gdy przestawię aparat zapłonowy o te 5mm, pytam bo nie chcę namieszać przy silniku.

Silnik 1.4 ABD

Obrazek
GOLF III 1.4 60KM GAZ
1heniu
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 21 wrz 2014, o 15:51

a stroboskop masz?

stroboskop lub lampa do ustawienia?

czy to napewno 1.4 ?

jeśli chcesz wiedzieć ja ustawić to polecam zakupić to czego jeszcze nie masz i poszperać na chomiku lub tu na forum w poszukiwaniu ksiażki sam naprawiam.

ustawisz na lampe potem zrobisz korekte do LPG
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 27 wrz 2014, o 19:12

1heniu, masz ustawić lampą na -6 stopni na wolnych i tyle w temacie, W stronę B opóźniasz, ale po co ci nawet to info i tak bez lamy fachowo nie ustawisz, to kosztuje ze dwie dychy u elektryka czy mechanika
pablomed
Members

Postprzez 1heniu » 27 wrz 2014, o 19:39

pablomed napisał(a):1heniu, W stronę B opóźniasz,....

Dzięki za odpowiedź. Pewne jest że do gazu lepiej jest wyprzedzić zapłon o te kilka stopni, różnie ludzie piszą -8 do -11 stopni.

Mi wyłącznie chodzi o ustawienie zapłonu pod LPG.

Gdy już ustalę ile jest obecnie wtedy zrobię małe korekty z wyprzedzeniem zapłonu pod LPG.
GOLF III 1.4 60KM GAZ
1heniu
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)