reset przelacznika gazu

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez pablomed » 16 kwi 2009, o 23:22

grzala99, poza awarią komputera czego na odległość nie stwierdzimy to takie przełączenie może być spowodowane słabym stykiem elektrycznym w wielu miejscach. Wiadomo jak to jest z niedoskonałymi dokładanymi elementami elektrycznymi. No więc widziałem takie rzeczy u mnie:
1. Brak styku na jednym z pinów wtyczki do przełącznika w kabinie
2. uszkodzenie - zimny lut - w samym przełączniku w kabinie
3. brak styku w gnieździe bezpiecznika od instalki lpg który jest pod maska silnika w brudnym miejscu zwykle
4. brak styku kabla masowego od elektrozaworu
za każdym razem objawy podobne - czyli przełączanie na benzynę lub brak możliwości przełączenia z beny na LPG.
Zrób sobie sam taką pobieżną wzrokową kontrolę, może znajdziesz coś i kasę oszczędzisz.
pablomed
Members

Postprzez dziabi3 » 19 kwi 2009, o 21:01

koledzy miałem ostatni ten sam problem w bingo m

winny jest czujnik temperatury który na ułamek sekundy wskazuje 0 stopni i następuje przełączenie na pb

nie da się tego zauważyć na komputerze bo zmiana jest tak szybka

zdobyłem 2 czujnika a na razie wyłączyłem w bingo funkcje nieprzełączania według temperatury
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez grzala99 » 20 kwi 2009, o 21:22

dziabi3 napisał(a):koledzy miałem ostatni ten sam problem w bingo m

winny jest czujnik temperatury który na ułamek sekundy wskazuje 0 stopni i następuje przełączenie na pb

nie da się tego zauważyć na komputerze bo zmiana jest tak szybka

zdobyłem 2 czujnika a na razie wyłączyłem w bingo funkcje nieprzełączania według temperatury

no tak - w gazowni mi tez tak stwierdzili i czujnik mi wylaczyli - teraz sam musze kontrolowac temp zeby przelaczac na gaz - tak po 3km - ale za bardzo to nic nie zmienilo

ale teraz ciekawostka:
od kilki dni jest prawie dobrze - tzn zamiast caly czas sie rozlaczac podczas przerzcania biegow - dzieje sie to bardzo sporadycznie i tylko wtedy gdy nagle i gwaltownie mocno przycisne "w pedal gazu" - jak jade w miare spokojnie to nic sie nie dzieje
moze to komus cos podpowie - co to moze byc....
Ocean Blue Golf MKIII!!!
grzala99
Czytacz

Postprzez Marek87 » 20 kwi 2009, o 22:30

Sorry,że tak trochę obok tematu ale w zwykłym bingo-M jest opcja przerzucania na gaz po osiągnięciu odpowiedniej temperatury? czy trzeba dołożyć jeszcze ten czujnik specjalnie? bo u mnie jest zwykłe bingo-m i sam przełącza się tylko z obrotami, więc najpierw jadę kawałek na benzynie a potem wrzucam żeby się przełączył na gaz...
Marek87
Czytacz

Postprzez pablomed » 20 kwi 2009, o 22:47

pablomed
Members

Postprzez Marek87 » 21 kwi 2009, o 13:34

pablomed, dzięki muszę to sprawdzić u siebie czy w ogóle jest ten czujnik założony, no cóż tak to jest jak auto kupuje się z już założoną instalacją może jakiś czarny magik ze stodoły nie potrafił tego odpowiednio założyć i uznał czujnik za zbędny
Marek87
Czytacz

Postprzez george_vw » 6 lis 2009, o 18:45

Czołem

grzala99 czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
U mnie w golfie też mam podobne objawy :(

tylko że u mnie podczas jazdy instalka sie wyłącza i samochód gaśnie, a później nie można go odpalić
george_vw
Berbeć

Postprzez grzala99 » 29 lis 2009, o 17:33

george_vw napisał(a):Czołem

grzala99 czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
U mnie w golfie też mam podobne objawy :(

tylko że u mnie podczas jazdy instalka sie wyłącza i samochód gaśnie, a później nie można go odpalić

ogolnie jest tak ze mam ten objaw co jakis czas - tzn zauwazylem ze gdy mam zwiekszona wilgotnosc pod maska silnika to wtedy przerywa - ostatnio tak mialem jak po ostrej jezdzie po blocie zachcialo mi sie troche z wnetrza komory oczyscic zblota i uzywajac szczotki i wody z plynem do mycia naczyn grudy blota czyscilem - wynika z tego ze elektryka zaplonowa jest podatna strasznie na wilgoc - slabe kable kupilem - a wlasnie od zakupu kabli janmorowskich wszystko sie zaczelo kopac - na razie mam spokoj - tylko nie wiem na jak dlugo... zobaczymy - zmien kable zaplonowe - moze pomoze - ja na razie nie zmieniam - az w koncu strace cierpliwosc - powodzenia
Ocean Blue Golf MKIII!!!
grzala99
Czytacz

Postprzez george_vw » 2 gru 2009, o 22:34

mi udało się już rozwiązać problem, okazało się że wina tkwi po stronie przełącznika, który mam u siebie odpowiadającego za odcięcie zapłonu (taki zamontowany amatorsko bajer), tam robiło się spięcie i była kiszka, na szczęście już mam to wymienione, koszt też niewielki :-D i jest gitara
george_vw
Berbeć

Postprzez kustyk26 » 23 gru 2009, o 12:28

george_vw napisał(a):okazało się że wina tkwi po stronie przełącznika, który mam u siebie odpowiadającego za odcięcie zapłonu (taki zamontowany amatorsko bajer), tam robiło się spięcie i była kiszka, na szczęście już mam to wymienione, koszt też niewielki :-D i jest gitara

Miałem też taki problem z samoczynnym przełączaniem i to w wilgotne dni. Tak jak george napisał wymiana przełacznika pomogła w 100%
kustyk26
Berbeć

Postprzez nicolle27 » 5 kwi 2010, o 21:26

witam, mam identyczny problem jesli chodzi o przełaczanie z LPG na benzynę. przełacza sie na BP kiedy tylko chce, z moich obserwacji wynika ze raczej na niskich obrotach ale to tez nie zawsze, gaz mam chyba 2 generacji z reduktorem vega i układem steryjącym "leonardo XL" - dodam ze gaz mam na gwarancji ale gazownicy nie potrafią mi pomóc, odcieli kabel od temp reduktora ale to tez nic nie dało! problem jest nadal - prosze pomożcie mi bo odmowili mi naprawy twierdzac ze to auto mam nie sprawne a nie instalecje gazowa!
nicolle27
Berbeć

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)